Genitálie jsou z jistého důvodu tmavší než zbytek těla

Ach, kdeže loňské sněhy jsou! V mládí by vás ani nenapadlo řešit, proč už vaše pokožka, zejména v oblasti rozkroku, není růžová jako dětský zadeček. Rok se s rokem sešel a pod spodním prádlem máte něco, co barvou připomíná nahnilé jablko. Kdo za to může a co se s tím dá dělat?

Příroda je kreativní! Penis a bradavky jsou tmavší než zbytek těla. Mohou za to pohlavní hormony, jako testosteron a estrogen. Právě ony totiž regulují aktivitu melanocytů neboli pigmentových buněk, které produkují pigment melanin, zodpovědný za barvu kůže (1). Je to stejné i u genitálií?

Tmavší místa i kvůli holení

Mít tmavší kůži v oblasti genitálií je docela normální. Ve skutečnosti se to stává každému. Tento proces se děje velmi postupně, a stejně jako u penisu a bradavek je startovní čarou puberta. K výraznějším změnám v barvách pokožky pak dochází během těhotenství. Na vině jsou i jiné důvody, hlavně tření pokožky při sexu a odstraňování chloupků (2).

Co když nic nezabírá?

Pokud vám zabarvení genitálií dělá starosti, poraďte se se svým lékařem. Existují krémy určené přímo na bělení intimních partií genitálií a konečníku. Kombinace účinných látek rostlinného původu postupně zesvětluje silně pigmentovanou pokožku jak v rozkroku, tak i v anální oblasti. Krém se nanáší dvakrát denně na čistou a osušenou kůži (3).

Babské rady

Lze také navštívit ordinaci dermatologie a estetické medicíny, na které se bělení intimních partií provádí ambulantně, a to peelingem s bělícími účinky. Budete-li se o zesvětlení chtít pokusit svépomocí, tak mezi babské rady patří nanášení jablečného octa. Ten obsahuje kyselinu octovou, jež může při pigmentaci pomoci (4).

Smíchejte stejné díly jablečného octa a vody, roztok naneste na tmavé skvrny a nechte dvě až tři minuty působit. Opláchněte vlažnou vodou. Opakujte dvakrát denně, abyste dosáhli požadovaných výsledků (4).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34515229/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4371665/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7271691/, (4) www.medicalnewstoday.com/articles/325920







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat