Oplachování vlasů studenou sprchou má své nesporné výhody

Krepatění, lámání vlasů, lupy, vyrážky a svědění? Zřejmě hlavu oplachujete vodou v nesprávné teplotě. Na tohle si dejte pozor!

Mnozí lidé si ve sprše rádi pohrávají s teplotou vody a střídají teplou se studenou, což lékaři s oblibou doporučují. Střídavá sprcha neutralizuje volné radikály, zpomaluje proces stárnutí, revitalizuje, buduje obranyschopnost a posiluje krevní oběh (1). A co když podobný postup uplatníte i na své vlasy a dopřejete jim chladnou „závlahu“? Dočkáte se těchto výhod!

Pohodlí versus skutečné účinky

Zdá, že když kohoutek sprchové baterie otočíte spíš doprava, stanou se vaše vlasy silnější, lesklejší a zdravější. Zatímco vědecký výzkum je v této oblasti poměrně dost omezený, mnoho odborníků z řad dermatologie se domnívá, že teplota vody má na kondici kštice nemalý vliv. Navzdory tomu, že kapky teplé vody zklidňují psychiku a jsou nesmírně příjemné, ve skutečnosti platí, že čím větší horko, tím větší škody vůči pokožce i vlasům (2).

Bez přírodních olejů to nejde

Zaprvé, teplo z horké vody nadzvedne a otevře vlasové kutikuly, což může vést k dehydrataci a vysoušení pramenů, které se kvůli tomu stanou křehčími a snadno se poškodí. Zvednuté kutikuly také způsobují, že vlasy vypadají krepatě a nezdravě.  Zadruhé, horká voda odstraňuje přírodní oleje z pramenů a pokožky hlavy. Tyto oleje mají ochrannou funkci, takže jakmile je teplá voda odplaví, kštice je náchylná k poškození, lupům a roztřepeným konečkům (3). Naproti tomu studená voda vlasové kutikuly pomáhá uzavřít a utěsnit je, zároveň nevysušuje vrstvu kožního mazu, vlasům dodává lesk a uzamyká v nich vlhkost (2).

Nejdřív teplá, potom studená

Je důležité znovu poznamenat, že neexistuje žádný vědecký výzkum, který by podporoval používání studené sprchy před tou horkou, nicméně výsledky v praxi tuto teorii podporují. Je však třeba ctít správný postup. Po aplikaci šamponů, kondicionérů a vlasových masek tyto produkty opláchněte teplou (nikoli příliš horkou) vodou, jinak se zbytků drogerie a kosmetiky nezbavíte. Teprve poté otočte knoflíkem do pozice studené polohy. (Klíčem není odstranění teplé vody z denního režimu, jen její střídání s vodou studenou.) (2).

Pokud patříte mezi nováčky, teplotu vody snižujte postupně. Nemusíte hned přejít na nejchladnější nastavení. Přizpůsobujte se pozvolna. Zároveň vlasy nikdy nesplachujte vodou po koupeli, protože jsou v ní šupinky kůže a zbytky mýdla. Pokud máte nějaké zdravotní potíže, promluvte si se svým lékařem. Nízká teplota může na tělo působit šokově (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5025014/, (2) www.vedix.com/blogs/articles/hot-or-cold-water-which-is-better-for-hair-wash, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3229938/, (4) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat