Tělové lufy plné bakterií

Tělová lufa je vhodná k mytí, masážím i peelingu. Většinou má bavlněný provázek a ta přírodní je 100% rozložitelná. Lufa je však obvykle hrubší, než si myslíte, a pleti ve skutečnosti škodí!

Teplá sprcha po dlouhém a náročném dni je tak uvolňující, stejně jako peeling celého těla, který dává pocit, že na těle nejsou žádné odumřelé buňky a bakterie. Možná, že k němu používáte lufu. Pokud tomu tak je, bude vás zajímat důvod, proč to nedělat!

Domov pro nečistoty a bakterie

Organická lufa je vyrobena z přírodního materiálu, který na první pohled působí naprosto neškodně a zdravotně nezávadně. Opak je pravdou. Tenhle vláknitý materiál je dokonalým útočištěm pro růst bakterií. Totéž platí pro syntetické lufy, i když může trvat o něco déle, než se v nich bakterie uchytí. Princip je však stejný. Bakterie, plísně, choroboplodné zárodky, odumřelé kožní buňky a zbytky nečistot, které z těla „sundáte“, v lufě čekají na další příležitost.

Stačí, abyste pustili vodu, popadli svůj mycí a peelingový nástroj a znovu se oddali pravidelné očistě. Bakterie, o nichž jste si mysleli, že jsou dávno pryč, se uchytí uvnitř vašich kožních pórů a mohou způsobit infekci. Z tohoto důvodu používání luf má svá pravidla.

Vyvařujte a máchejte v octové vodě

Po každé koupeli nebo sprše lufu důkladně properte pod čistou, teplou vodou a nechte ji uschnout. Houbu z lufy důkladně vyčistěte jednou týdně, a to tak, že ji namočíte na pět až 10 minut do octové vody a potom opět necháte vysušit na teplém a suchém místě. Řešením je také pravidelné vyvařování či větší zásoba těchto pomůcek. Pokud po ruce budete mít dostatek kusů, můžete použité lufy házet do koše a nahrazovat je novými.

Výměna starých kusů. Kdy?

Navzdory pravidelné očistě je vhodné lufy měnit, jak je to možné – minimálně každých pár týdnů u přírodní lufy a každých pár měsíců u lufy syntetické. Chcete-li ušetřit peníze, pro peeling zvolte jemný abrazivní gel, peelingová mýdla či tělové vody. (Na internetu je i spousta skvělých receptů na výrobu vlastního peelingu s cukrem, solí, esenciálními oleji a antibakteriálním mycím prostředkem na tělo.) A použijte svoje ruce.

V případě, že svoje horní končetiny řádně umyjete, než se namydlíte, jste vystaveni menšímu riziku, než kdybyste vsadili na houby nebo lufy. Ruce ovšem lze v případě potřeby nahradit kartáčem se středně měkkými štětinami, který se dá snadněji vyčistit peroxidem vodíku a alkoholem.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC263056/pdf/jcm00002-0209.pdf - celý článek






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat