Vazelína jako prospěšná součást zimní kosmetické rutiny

Trápí vás suchá pokožka, která se odlupuje a praská? Řešením problému a první pomocí může být „obyčejná“ vazelína. Úžasně hydratuje a ještě urychluje hojení!

Vazelína nemá příliš dobrou pověst, a to zejména u propagátorů čisté a přírodní krásy. Žádným bio produktem totiž rozhodně není! Jedná se o polotuhou směs minerálních olejů a uhlovodíků získanou z ropy. Složení se od doby, co se v roce 1859 oficiálně zahájila její průmyslová výroba, nijak zvlášť nezměnilo. Názory však ano. Zatímco v minulosti se na vazelínu pohlíželo jako na něco hodně kontroverzního a škodlivého, dnes její používání schvalují nejen přední dermatologové, ale i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Uškodit tedy rozhodně nemůže! Proč ji v zimě vaše pokožka skutečně ocení?

Nutná dávka hydratace

Vazelína svou konzistencí trochu připomíná arašídové máslo, takže s ní nelze zacházet jako s klasickým krémem nebo pleťovým mlékem. Na stranu druhou při každé aplikaci stačí opravdu jen malé množství, tudíž vydrží delší dobu. Její nespornou předností je, že kůži úžasně hydratuje, a navíc v ní vlhkost doslova uzamkne. Zároveň posiluje kožní bariéru, čímž se pleť stává méně náchylná k poškození způsobeném nepříznivými vnějšími vlivy, a to včetně nízkých klimatických teplot. Už chápete, proč je vazelína báječným zimním mazáním? S čím dalším je schopná pomoci?

Rychlejší hojení a žádné praskliny

Dermatologové se shodují v tom, že tento nedráždivý a hydratační přípravek je skvělou volbou v případě suchých a hrubých pat, stejně jako rozpraskaných rtů, koutků úst i svědivých vyrážek na rukou. I v těchto nepříjemnostech má prsty zima! Vazelína uklidňuje jakékoli podráždění, urychluje hojení ran a funguje jako ochranná „náplast“ zabraňující průniku bakterií. Po jejím zásahu je pokožka hebká a vláčná. A je bezpečné používat ji kdekoli na těle! Ostatně, hojně se využívá také k odličování, protože si hravě poradí také s voděodolným make-upem, a to včetně řasenky.

Zdroj: www.jaad.org/article/0190-9622(92)70060-S/pdf - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat