Není kolagen jako kolagen

Chcete mít pružnější pokožku? Anebo spíše zdravější klouby? Svým potřebám byste měli přizpůsobit i užívání kolagenových doplňků. Nebo jste si mysleli, že je kolagen jen jeden?

Kolagenové doplňky stravy jsou běžným sortimentem každé lékárny. Stojí sice i několik stokorun, ale tuto „maličkost“ jsme v zájmu svého zdraví i krásy ochotní přehlédnout. Někdo preferuje tablety nebo gelové kapsle, jiný volí spíše ve vodě rozpustný prášek. Tělo na daném zpracování nijak zvlášť nebazíruje, daleko důležitější jsou pro něj výhody, které z těchto doplňků stravy čerpá.

Bílkovina, bez které to nejde

Kolagen má spoustu zdravotních přínosů, které se připisují tomu, že je nejhojnějším proteinem v těle a hned po vodě druhou nejrozšířenější látkou. Nachází se totiž ve šlachách, vazech, kostech, orgánech, krevních cévách, svalech, kůži a střevech, proto hraje velmi důležitou roli v mnoha aspektech lidského organismu. S přibývajícím věkem jeho přirozená produkce klesá, tudíž bychom ve svém vlastním zájmu měli nalézt jiný zdroj, který představují třeba právě doplňky s jeho obsahem (1). Užíváte je také, protože omlazují pokožku a bojují proti vráskám? Ano, to opravdu dělají, ale ne všechny. Není totiž kolagen jako kolagen! Jaký typ vaše kupované přípravky vlastně obsahují? Raději to zkontrolujte!

Kolagen typu I

Pokud si od daných prostředků slibujete, že zpomalí proces stárnutí a výrazně zlepší elasticitu pokožky, měli byste se zaměřit na kolagen prvního typu. Ten je důležitou složkou pojivových tkání a jeho úbytek bývá spojován právě s ochablou kůží, rychlejší tvorbou vrásek, lámavými nehty a řídnoucími vlasy (2). On je tedy tím správným elixírem, který pleti ubere pár let!

Kolagen typu II

Tento typ není tak rozšířený jako výše zmíněný kolega. Přesto je extrémně důležitý, neboť je hlavní složkou chrupavek a podporuje zdraví celého kosterního systému. Jeho užívání se doporučuje zejména aktivním lidem, kteří potřebují mít při sportu i fyzicky náročném povolání svůj pohybový aparát ve špičkové kondici (3).

Kolagen typu III

Tento typ kolagenu je vesměs podobný tomu prvnímu, nicméně zásadní rozdíl je v pravidelnosti uspořádání jednotlivých vláken. Právě proto tvoří oporu orgánům z hladké svaloviny, jako jsou střeva, žaludek nebo oči. Zároveň usnadňuje hojení ran (4). Mimochodem, existují i další druhy kolagenu, ale ty si necháme zase na příště…

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8399689/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7222752/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6579750/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat