Mrtvé moře u vás ve vaně

Horká koupel po náročném dni zklidňuje tělo i mysl a působí blahodárně na několika úrovních. Určitě do ní nepřidávejte jen voňavou pěnu, spíš dejte přednost solím a éterickým olejům. A k přípravě domácích koupelových solí použijte hrníčky!

Správná sůl umí zázraky. Když ji přidáte do své lázně, můžete zmírnit bolesti, zklidnit a zjemnit pokožku, podpořit detoxikaci a uklidnit ztuhlé nervy. To vše najednou! Jaké druhy solí použít, když si vyrábíte vlastní koupelové přísady? Na výběr je hned několik možností.

Proč a jak to funguje?

Koupelové soli obvykle obsahují epsomskou či mořskou sůl. Po přidání do teplé vody se koupelová sůl rozpustí a uvolní prospěšné minerály (v případě empsomské soli je to síran hořečnatý). Minerály koupelové soli se pak vstřebávají do pokožky a pomáhají uvolnit svaly, zklidňují podráždění pokožky, pomáhají zlepšit krevní oběh a stimulovat detoxikaci v těle. Vědci také odhalili, že koupel v roztoku soli z Mrtvého moře bohatého na hořčík zlepšuje funkci kožní bariéry, zvyšuje hydrataci pleti a snižuje zánět u suché atopické pokožky (1).

Kromě minerálů mohou koupelové soli nabízet další výhody v závislosti na složkách v nich obsažených. Řeč je o léčivé síle bylin, účincích koloidních ovesných vloček na hojení pokožky nebo uklidňující péči aromaterapie esenciálních olejů. Pravdou ovšem je, že koupelové soli se dají vyrobit pouze s jedním typem soli (klidně postačí epsomská), kombinace několika druhů je však vítaná (2). Zde jsou některé z nejoblíbenějších možností.

Míchám, mícháš, mícháme

Epsomská sůl je nejběžnějším typem soli pro použití v koupelových solích a potenciálně také nejterapeutičtější. Epsomské soli se používají k podpoře rychlého hojení a úlevy od bolesti při řadě problémů, jako jsou výrony, modřiny, zarostlé nehty, ztuhlé klouby a svaly nebo fibromyalgie. Při vnitřním užívání se také aplikuje k úlevě od zácpy (3).

Mořské soli jsou většinou složeny z chloridu sodného. Vzhledem k tomu, že nejsou rafinované nebo jen minimálně zpracované, uchovávají četné cenné minerály včetně hořčíku, draslíku, vápníku, fosforu, bromu, boru, zinku, železa, manganu, mědi a křemíku. Stejně jako epsomské soli mohou zmírnit napětí a ztuhlost a zároveň stimulovat krevní oběh a detoxikaci (2).

Růžová himálajská sůl se nachází vysoko v Himálaji v jižní Asii. Obsahuje až 84 dalších stopových minerálů a prvků! Je také opravdu pěkná na pohled (2).

Do domácí koupelové soli můžete použít i běžné kuchyňské soli, kupříkladu hrubozrnnou kamennou sůl. Tyto soli jsou ekonomické, snadno dostupné a obsahují i některé stopové minerály. Vyhněte se však používání jodizované kuchyňské soli. Vysoce zpracovaná kuchyňská sůl minerály naopak postrádá (2). A jak je to s poměry?

Měřeno na šálky

Obvykle se smíchají 4 šálky soli, ať už jakékoli, ½ šálku koloidního ovesného prášku (lze vynechat) a ½ šálku až 1 šálek sušených bylinek nebo květin (vhodné jsou okvětní lístky růží, levandule, měsíček, heřmánek, rozmarýn, lístky máty, citronová verbena nebo dokonce sušené citrusy). Aby se zabránilo plísním, je důležité používat 100 % suché bylinky nebo květiny (2).

Do své koupelové soli dál můžete přidat 2 polévkové lžíce oleje s vitaminem E. (Vitamin E olej je silný antioxidant s hydratačními a protizánětlivými vlastnostmi, které zlepšují zdraví pokožky) a 50 až 100 kapek esenciálních olejů. Posuvná stupnice se odvíjí podle toho, jak silně vonící chcete své koupelové soli mít. Pokud si nejste jisti, začněte s menším množstvím (2).

Návod na výrobu

Nejprve do mixovací nádoby přidejte soli a koloidní ovesné vločky. Dobře promíchejte, aby se spojily. Dále nakapejte olej s vitaminem E (nebo jiný olej) a poté suché bylinky a květiny. Znovu promíchejte. Přidejte zvolené esenciální oleje a míchejte, dokud se vše rovnoměrně nespojí. Nakonec své domácí koupelové soli nasypte do vzduchotěsných skladovacích nádob s uzávěrem, který zabrání pronikání vlhkosti (2).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15689218/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3478356/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1584988/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat