Esenciální oleje si v klidu přimíchejte do šamponu

Ano, i esenciální oleje pomáhají vlasům! Jakým způsobem a které si přimíchat do šamponů a kondicionérů?

Esenciální oleje obsahují řadu složek, o kterých je známo, že zkrášlují a podporují optimální zdraví vlasů. Poskytují také přírodní řešení pro mnoho běžných vlasových onemocnění a preferují je ti, kdo se chtějí vyhnout potenciálně škodlivým chemikáliím nebo syntetickým látkám v péči o vlasy. Které patří k těm nejoblíbenějším?

Cedrové dřevo

Cedrové dřevo pomáhá přirozeně redukovat lupy a vypadávání vlasů. Je bohaté na seskviterpeny, o nichž se říká, že stimulují prokrvení a působí proti zánětu (1). Tento esenciální olej, destilovaný z vonného cedrového dřeva atlaského (Cedrus atlantica), má posilující povahu a je známý tím, že zklidňuje podrážděnou pokožkou hlavy. Olej z cedrového dřeva pokožku hlavy pročišťuje a zklidňuje, pomáhá uvolnit nebo obnovit její přirozené oleje, a díky tomu jsou vlasy hladší, měkčí a lesklejší. Stačí pár kapek přidat do jednorázové dávky šamponu.

Esenciální olej z mrkvových semen

Esenciální olej z mrkvových semen povzbuzuje a omlazuje mastné nebo poškozené vlasy. Mrkvový olej se získává ze sušených semen Daucus carota, étericky vypadající rostliny s bílými květy, která se často nazývá divokou mrkví. Uvedený pižmový a zemitý esenciální olej má vysoce ochranné účinky, a to díky svým antioxidačním a omlazujícím vlastnostem. I proto je často doporučován osobám se zralou pletí. Hodí se do bezoplachových ošetření, jako jsou vlasové masky, séra nebo kondicionéry. Mezi aktivní složky tohoto oleje pak patří alfa-pinen a karotol. Studie zároveň prokázaly, že „mrkváč“ působí proti bakteriím a kvasinkám (2).

Olej šalvěj muškátová

Esence ze šalvěje muškátové se označuje za vzácný „ženský olej“, který má mnoho terapeutických vlastností podporujících celkovou pohodu a krásu. Tento harmonizující esenciální olej má regenerační a vyrovnávací účinek, minimalizuje tvorbu kožního mazu, zklidňuje podrážděnou pokožku hlavy a jemně stimuluje růst nových vlasů. Ostatně, nerovnováha některých hormonů, jako je estrogen, může vést ke komplikacím v růstu pramenů a jejich řídnutí nebo vypadávání. V tomto směru hodně dělá i masáž pokožky hlavy (3). Nakapejte pár kapek šalvěje do šamponu a dopřejte své „hlavě“ odpovídající péči.

Ylang-ylang

Olej ylang-ylang se destiluje z kudrnatých žlutých květů rostliny Cananga odorata (kananga vonná). Má harmonizační účinek jak v těle, tak i na povrchu pokožky a vlasů. Je zajímavé, že se pro své harmonizující vlastnosti doporučuje jak pro mastnou a aknózní pleť, tak pro pleť s extrémně suchou pokožkou (4).

Zdroje: (1) www.mdpi.com/1420-3049/27/8/2450, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4769755/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740347/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4534619/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat