Druhy bylinek, o kterých nevíte, že mají omlazující účinek

Kdo má doma rozmarýn, ten může sklízet plusové kosmetické body. Proti vráskám a ochablosti pleti bojuje také zázvor a bazalka, které si říká posvátná.

Využívání bylinek je staré jako lidstvo samo, protože se vlastně jedná o vůbec první formu léčiv, kterými lidé zaháněli neduhy a zlepšovali si svou kondici. Ale vzhled jistě také! Ostatně, účinky těchto omlazujících druhů hovoří asi za vše. Poznejte je na vlastní kůži, a to doslova!

Bazalka posvátná jako elixír proti stárnutí

Bazalka posvátná je v ajurvédě známá jako tulsi a patří mezi nejvýznamnější byliny tradiční medicíny. Od „klasické“ bazalky se liší nejen chutí, ale i zdravotními benefity. V lidovém léčitelství se využívá zejména k podpoře kognitivních funkcí a zmírnění stavů úzkosti. Ovšem ani její vnější použití nepřijde vniveč. Tenhle posvátný poklad podporuje hydrataci pokožky, přičemž zlepšuje její pružnost a zpomaluje stárnutí (1). Můžete pár lístků namočit do teplé vody a následně je smíchat s trochou medu, čímž vnikne snadno aplikovatelná maska, jejíž ideální doba působení je deset minut.

Zázvor je nepřítelem vrásek

Ačkoli se v supermarketu zázvor většinou nachází v sekci zeleniny, se zeleninou nemá co dělat. Správně totiž spadá do kategorie bylin. Ono je asi jedno, do které uličky pro něj člověk s nákupním košíkem musí zajet, důležité je, že zprostředkovává celou řadu antioxidačních sloučenin. Tyto cenné látky si umí došlápnout na škodlivé volné radikály, které podporují oxidační stres i předčasnou tvorbu vrásek (2). Na seznamu přírodních omlazujících prostředků má tedy zázvor své čestné místo. Pro přípravu peelingu kousek nastrouhejte a přidejte olivový olej a třtinový cukr.

Rozmarýn místo opalovacího krému?

Pěstujete doma rozmarýn? Pokud ano, roste vám na zahrádce či balkoně parádní voňavá kosmetika. Tenhle krasavec pocházející ze Středomoří chrání pleť před poškozením způsobeným slunečnými ultrafialovými paprsky, což jsou známí strůjci vrásek a zhoršené kožní elasticity (3). Vylouhujte jeho větší snítku v horké vodě a přidejte trochu jablečného octa. Získáte báječný pleťový toner.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22615680/,  (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/, (3) www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4931025/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat