Esenciální mátový olej má i svoje rizika

Máte ve svém aroma arzenálu i mátový esenciální olej? Pokud užíváte léky na kyselý reflux či revmatoidní artritidu, může hodně snížit jejich účinnost. A pozor, v nepřiměřeném množství dokáže ohrozit bezproblémové dýchání vašich dětí!

Mátový esenciální olej bývá oceňován pro své zklidňující účinky, protože zmírňuje stres a tlumí nervozitu. Často se také uvádí, že pomáhá na bolest hlavy, usnadňuje pocení, uvolňuje svalové napětí, odstraňuje iracionální strachy a přináší prorocké sny. K jeho oblíbenosti jistě přispívá i fakt, že čistí vzduch v domácnosti a zprůchodňuje ucpané dýchací cesty, a to nejen při nachlazení. Jak je to ale s vedlejšími účinky, opravdu tu žádné nejsou? Bohužel jich pár je.

Pozor na přímou konzumaci

Ačkoli se tento olej samozřejmě využívá zejména k inhalaci, najde se hrstka odvážných, kteří zkouší i perorální podání. Přece, co se může stát, když se zředí s vodou a potom vypije? Možná nic a možná všechno. I když vědci připouštějí, že tento způsob použití může mít své jisté výhody, netají se ani riziky. Ty podle nich zahrnují nevolnost, suchost v ústech, pálení žáhy, žaludeční křeče, a ve vzácných případech dokonce i silnější alergické reakce (1).

Problém s účinností určitých léků

Mátový olej může být dobrým sluhou, ale i zlým pánem. Užíváte léky na kyselý reflux nebo revmatoidní artritidu? Je známo, že snižuje jejich účinnost a obecně si s nimi příliš nerozumí (2). Možná byste měli vědět i to, že zpomaluje srdeční tep, proto by s ním jedinci s jakýmkoli kardiovaskulárním onemocněním měli být hodně obezřetní (3).

Dýchací trable nejsou výjimkou

Dobrého pomálu? I tak nějak by se situace okolo tohoto vonného oleje dala popsat. V rozumných dávkách neškodí, ale pokud si do aromalampy či elektrického difuzéru nakapete příliš velké množství, může vám to přivodit dýchací potíže. A to nejen vám, ale i vašim blízkým, především pak dětem, kteří na něj hůře reagují (4).

Zdroje: (1) www.nccih.nih.gov/health/peppermint-oil, (2) www.innovareacademics.in/journal/ajpcr/Vol2Issue2/187.pdf, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103722/#:~:text=It seems that peppermint has, (4) www.journals.lww.com/ijaweb/Fulltext/2012/56060/A_near_fatal_case_of_high_dose_peppermint_oil.16.aspx






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat