Pořídit dětské sandály, nebo raději chodit bosky?

09.06.2023 | Krása a móda

Bosá chůze je zdravá. To slýcháme poměrně často. A tento fakt se sám o sobě nedá nikterak rozporovat. Jestliže však řekneme A, musíme dodat také B. V případě chůze je důležité zmínit povrch, po kterém se chodí. Zvlášť dětská noha je náchylná k deformacím a zraněním a je třeba pečlivě dbát na její vývoj.

Pokud vaše dítko chodí rádo bosky, klidně mu to dovolte. Ovšem pouze na měkkém povrchu jako je tráva, hlína, písek nebo lesní cesta. A samozřejmě jen tam, kde jste si jisti, že nečíhá žádné nebezpečí. V žádném případě není vhodné chodit bosky po betonu, kamení nebo asfaltu. Nejenže je tento povrch tvrdý na došlap, ale navíc je v letních měsících také většinou rozpálený od sluníčka, a chůze po něm tak není vůbec příjemná.

Vzhledem k výše zmíněnému se tedy nevyhnete výběru vhodných sandálů pro dítě. Jejich výběr není vůbec jednoduchá záležitost. Je třeba, aby bota plnila svou funkci. Tedy byla prodyšná a dostatečně perforovaná. A také aby dítěti dobře seděla a chůze  v ní nebyla pro vaši ratolest spíše utrpením. Na co se tedy při výběru dětských sandálů zaměřit?

Nohu je potřeba změřit

Ze všeho nejdříve se pusťte do měření dětské nohy. Je třeba změřit délku i šířku chodidla. Ideálně délku speciálním měřidlem Plus 12 a šířku šuplerou. Jestliže to nejde, pak vsaďte na obkreslení nožky. Nejjednodušší a nejpřesnější bude, pokud dítko postavíte do rohu krabice. Poté uděláte kolmo čáru nad nejdelším prstem a v nejširším místě nožky. Podle rozměrů je pak třeba vybírat správnou velikost. V případě měřidla je již přičtený nadměrek, jestliže obkreslujete nohu, pak je třeba k naměřené hodnotě přidat zhruba 12 milimetrů.

Je to délka, která počítá nejen s přirozeným nadměrkem v botě, ale také s růstem malé dětské nohy. V případě šířky je ideální vždy přičíst dva až čtyři milimetry. Jinak by bota byla dítěti úzká. Jestliže vybíráte otevřené sandály bez špičky, pak bude nadměrek samozřejmě menší. Postačí zhruba 4 milimetry. Příliš velký nadměrek by způsobil zakopávání a v malé botě by zase dítko mohlo posouvat palec přes okraj podrážky.

V každém případě dítěti boty vždy vyzkoušejte. Nejenže musí sedět na délku a šířku. Velmi důležité je také, aby boty (včetně letních sandálů) seděly v patě. A neméně důležité je také dotažení kolem kotníku. Při obutí potom sledujte, jak dítě v botech chodí. V nesedících botech bude chůze nepřirozená a dost možná bude dítko zakopávat.

Nezapomeňte také na kvalitní materiál

Letní boty by měly zejména větrat. Není nic horšího než zpocená noha. A dětem se bohužel nohy potí daleko více než nám. Sandály pro děti by tak měly mít dostatek perforace a látka musí být dostatečně prodyšná. Kožená obuv je žádoucí, ale věřte, že v největších teplech v ní moc pohodlně nebude a určitě se nehodí například do vody. Jestliže hledáte dětské sandálky, které něco vydrží, vsaďte spíše na antibakteriální podšívku a svršek z rychleschnoucí popruhové tkaniny. Sandály z tohoto materiálu vydrží vodu a rychle schnou. Dítě je může mít na nohou na zahradě i v lese u potoka.

Co se týká zapínání, většinou je oblíbený suchý zip. Zvládnou ho zapnout i opravdu malé děti a dotáhnete ho na hubenější nožičku nebo nižší nárt. Pokud vám suchý zip nestačí, určitě se poohlédněte po sandálech s takzvaným rychlozavazováním. Jde o stahovací gumičku, která perfektně utáhne boty k noze. A také tento typ zavazování zvládnou hravě i nejmenší děti.

Podrážku vybírejte podle terénu

Při výběru dětských sandálů koukejte také na to, jakou má bota podrážku. Obecně by podrážka měla být spíše měkčí. To znamená, že by měla být také ohebná. Samozřejmě je však nutné, aby bota také něco vydržela. S dnešními technologiemi není problém tyto dvě věci snoubit dohromady.

Nicméně tvrdost podrážky je vhodné vybírat také podle terénu, ve kterém bude dítě boty nosit. V případě chůze ve městě a nebo po travnatém povrchu či nezpevněných cestách postačí měkčí podrážka. Jestliže však hledáte sandály, ve kterých dítě zvládne náročnější turistiku, například v horách, bude vhodnější o něco pevnější podrážka. Ideální jsou sandály, jejichž podrážka je náročnějšímu terénu speciálně uzpůsobená.

Pravidla platí i u jiných typů bot

Podobná pravidla jako u sandálů je potřeba dodržovat také u výběru celoroční obuvi, plátěných tenisek nebo zimních bot. Vždy je důležitá délka boty, ale také její šířka. A každá bota by také měla dobře padnout v patě a držet okolo kotníku. Také kvalitní materiál je vhodné vyhledávat u všech typů bot. Prodyšnost je totiž důležitá celoročně. V botách z nekvalitních materiálů by dítě mělo zpocené nohy.

Dát na názor dítěte?

Poslední slovo ve výběru jakýchkoli bot byste měli mít samozřejmě vy. Menší děti jsou ochotné vám tvrdit, že je boty netlačí, jen toho důvodu, aby získaly boty v preferované barvě nebo s oblíbeným motivem. To samozřejmě není vhodné. Ideální je přesvědčit se, že model dítěti opravdu dobře sedí a sedí také velikost. Poté nabídnout z možných designových variant. Váš potomek tak bude mít pocit, že si boty vybral sám a přitom půjde o kvalitní a dobře padnoucí obuv, ve které se nožky budou zdravě vyvíjet.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat