Strůjci vrásek na čele

Objevila se vám na čele další vráska? Příčinou nemusí být jenom stárnutí. Na seznam strůjců si klidně připište i hormony, znečištěné ovzduší, genetiku nebo slunce.

Vrásky na čele jsou vážně nepřehlédnutelné. Říkáte si, že na ně máte ještě čas? Možná ano, ale pravdou zůstává, že nemusejí souviset jen s věkem. Do karet jim totiž náramně hrají i jiné věci!

Pachatelé, kteří s kůží nejednají v rukavičkách

Genetika, neustálý všudypřítomný stres, nevhodné stravování, znečištěné životní prostředí, nedůsledná péče o pokožku, nedostatek spánku, častější konzumace alkoholu, kouření, hormonální změny i poškození související se slunečním ultrafialovým zářením. Tohle všechno v rozvoji vrásek, především tedy těch předčasných, hraje nemalou roli (1). Asi nejsilnějším faktorem je právě posledních ze jmenovaných, tedy slunce. „UV záření vyčerpává zásoby kolagenu a podporuje neuspořádané hojení kůže, proto vrásky urychluje a prohlubuje,“ vysvětluje kalifornský dermatolog Nadir Qazi s tím, že nejlepší prevencí je každodenní používání opalovacího krému s SPF minimálně 30 (2). Jenže co když jste tuhle prevenci už trochu zameškali?

Estetická medicína versus zásah přírody

Je hodně lidí, kteří se svěřují do rukou estetické medicíny. Ovšem pak jsou i tací, co na nákladné procedury zkrátka nemají finance, nebo prostě jen chtějí vrásky zkrotit přírodní cestou. Víte, jaké prostředky se k těmto účelům doporučují nejčastěji?

Síla olejového mazání

Podle závěrů odborných studií může kokosový olej vrásky redukovat, protože obsažené antioxidanty eliminují aktivitu volných radikálů v kožních tkáních (3). Obdobné účinky má dle vědeckých zjištění i olej ricinový (4) a lněný (5). Kromě vnější aplikace těchto mazadel je prý dobré také často nanášet citronovou šťávu zředěnou s vodou, protože její vitamin C stimuluje produkci kolagenu a zvyšuje odolnost pleti (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4278179/, (2) www.tylecraze.com/articles/simple-ways-to-get-rid-of-forehead-wrinkles-at-home/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4671521/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18080873/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5288556/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708628/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat