Řekněte sbohem pigmentovým skvrnám

Deprimují vás pigmentové skvrny? A víte, že je zesvětluje červená cibule, zelený čaj nebo starý dobrý jablečný ocet?

Nejdřív se na pokožce objeví malý flíček, který nevypadá nijak podezřele. Jenže pak se k němu přidávají další a další. A nakonec jich je tolik, že vytvoří poměrně velkou plochu. I takový průběh může mít hyperpigmentace, která trápí muže i ženy. Ano, tady příroda naděluje opravdu „spravedlivě“, a to všem.

Odkud vítr vane?

Hyperpigmentaci způsobuje zvýšená produkce melaninu. Jen pro vysvětlenou – melanin je přírodní pigment, který propůjčuje kůži, vlasům i očím jejich přirozenou barvu. Jeho nadměrnou tvorbu mohou vyvolat různé faktory, mezi ty nejčastěší pak patří působení slunečního záření, hormonální vlivy, stárnutí nebo poranění či dlouhobý zánět kůže (1). Dá se těchto flíčků zbavit? Někteří odborníci doporučují profesionální chemický peeling s kyselinami, jako je mléčná, glykolová nebo salicylová. Pomoci však mohou i domácí prostředky. Jen je třeba počítat s tím, že pigmentové skvrny jejich přičiněním zcela nezmizí a pouze se zmírní, díky čemuž budou méně patrné a viditelné. Co tedy kuchyň vlastně nabízí?

Když ocet, tak jablečný

Jablečný ocet obsahuje polyfenolické sloučeniny, které zdraví velmi chutnají (2). Neoficiální důkazy ale naznačují, že mohou být přínosné i pro pokožku, neboť krotí zmíněnou hyperpigmentaci. Tento ocet by se neměl aplikovat v čisté podobě, zředění s vodou je tedy prvním krokem ke správnému použití. Pokud nejste jeho fanouškem, můžete vyzkoušet zelený čaj. I ten v tomto směru sklízí jeden plusový bod za druhým (3). Ani ten vás nezaujal? Pak je tu ještě jedna možnost.

Zesvětlovač v podobě červené cibule

Cibule je známým zesvětlovačem jizev i pigmentových skvrn. Tedy alespoň ta červená, což potvrzují i vědecké studie (4). Potírejte si jejím plátkem postižená místa, v ideálu každý den. Efekt nebude okamžitý, ale s trochou trpělivosti se ho dozajista dočkáte.

Zdroje: (1) www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/pigmentation-disorders/hyperpigmentation, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4735895/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3663177/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20635304/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat