I muži se kvůli vzhledu trápí

Opravdu se kvůli zevnějšku trápí jen ženy? Kdepak, i muži mají komplexy! Jen o nich nahlas raději nemluví, aby nevypadali jako citlivky. Touha po dokonalém těle je pak může odsoudit i k doživotní hormonální léčbě. Proč?

Vypadáme tak, jak vypadáme, s čímž ale nebýváme tak docela spokojení. A kdo by se tomu divil! Na sociálních sítích, v časopisech, v reklamách i ve filmech vidíme jen štíhlé postavy, vyrýsované břišní svaly, zářivě bílé zuby, husté lesklé vlasy, pleť bez vrásek a život bez starostí. Když se na sebe pak podíváme do zrcadla, spíláme osudu i sudičkám, že k nám nebyly shovívavější. Ačkoli to vypadá, že komplexy kvůli vzhledu tíží výhradně ženy, ukazuje se, že se toto téma dotýká i mužů. A to hodně úzce!

Chci být jako celebrita

My ženy tiše i nahlas závidíme zpěvačce Jennifer Lopez, modelce Belle Hadid nebo herečce Amber Heard, pánové zase obdivují muskulaturu hereckých fešáků Chrise Hemswortha, Jasona Stathama a superhrdiny Vina Diesela. A efekt to přináší stejný, i když muži to nahlas jen málokdy přiznají (1). „Lidé dnes tomu, jak vypadají, přikládají až nepatřičnou důležitost. Jejich sebevědomí je do značné míry závislé na tom, jak jejich fyzický vzhled posuzují ostatní,“ domnívá se australský vědec Scott Griffiths, který působí na Melbournské univerzitě (2). Vraťme se ale k našim drahým polovičkám, kterým v žilách koluje nejen testosteron, ale mnohdy i komplex méněcennosti.

Dieta, která škodí

Rozmohl se totiž takový nešvar a děje se něco, co bylo v minulých letech naprosto neslýchané. Mužů, kteří trpí poruchou přijmu potravy, rapidně přibývá (3). Neutuchající touha po štíhlosti a svalnatosti u nich také může vést ke svalové dysmorfii (4), což je psychická porucha charakterizovaná dodržováním přísné a omezené diety, intenzivním cvičením, úzkostí z odhalení svého těla a možná užíváním steroidů k ​​budování větší svalové hmoty. „Muži tím mohou skončit na doživotní substituční terapii testosteronem, protože když tělo zaplavíte syntetickým testosteronem odjinud, organismus ho přestane přirozeně vytvářet,“ vysvětluje výše jmenovaný vědec Scott Griffiths. Podle něj je tohle všechno z valné části důsledek nerealistických tělesných ideálů propagovaných médii.

Zdroje: (1) www.uq.edu.au/news/article/2019/10/men-say-its-not-masculine-talk-about-body-image-concerns, (2) www.houseofwellness.com.au/health/conditions/male-body-image-issues, (3) www.eatingdisorderhope.com/risk-groups/men, (4) www.butterfly.org.au/the-rise-of-muscle-dysmorphia/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat