Přírodní mytí vlasů pod taktovkou mýdla

Klasické mýdlo bylo dlouhou dobu na trhu nahrazováno konvenčními produkty, nyní však slaví svůj comeback – především jako přírodní alternativa syntetického šamponu. Je ale mýdlo na vlasy vhodné pro hlavu (a pokožku) každého?

Tělové mýdlo se používá pro každodenní hygienu po tisíce let, zatímco mýdlo na vlasy teprve začíná nový trend. Důvodem je zvyšující se povědomí mnoha lidí o udržitelnosti. Faktem je, že běžné šampony produkují obrovské množství plastového odpadu.

Většina produktů navíc obsahuje syntetické povrchově aktivní látky, konzervanty a silikony – složky, které jsou nezdravé a navíc mohou napadat nebo vysušovat pokožku hlavy. Běžné průmyslové mýdlo může obsahovat i zdraví škodlivé látky, proto není vhodné na mytí vlasů. Mýdla na vlasy naopak obsahují znatelně méně tuků, jako je glycerin nebo palmový olej, aby vaše vlasy nebyly po umytí mastné. A to není zdaleka jediná výhoda, kterou mýdlo na vlasy nabízí. 

Z čeho se vyrábí mýdlo na vlasy?

Oproti běžnému mýdlu je vlasové mýdlo „lehce supertučné“, což v překladu znamená: Neobsahuje více než tři až pět procent čistého tuku. Místo toho většinu (asi 40 procent) tvoří rostlinné oleje, které mají pěnivý účinek – jako je kokosový olej. Na druhou stranu ricinový, avokádový a olivový olej se používají ve výrazně nižších dávkách, tvoří většinou jen deset procent vlasového mýdla. Zatímco aloe vera, mandlový olej a olej z hroznových jader dodávají pokožce hlavy vlhkost, další přísady jako bambucké a kakaové máslo nebo babassu vlasy pečují. Celkově vzato, každé mýdlo na vlasy obsahuje pouze přírodní složky a žádné syntetické.

Jaké jsou výhody mýdla na vlasy?

To, že mýdlo na vlasy neobsahuje žádné konzervanty, parabeny, silikony ani povrchově aktivní látky, je určitě velké plus. Totéž platí pro jejich prakticky neexistující obaly, které vám mohou ušetřit tuny plastového odpadu. 

To ale není vše, co mýdlo na vlasy nabízí: na jednu stranu je mnohem ekonomičtější než klasický šampon, takže vydrží mnohem déle – což také ospravedlňuje vyšší cenu za kus mýdla. Na druhou stranu ingredience vlasové pokožky prospívají, protože podporují přirozené prostředí a tím zachovávají tělu vlastní tuk. Z tohoto důvodu je mýdlo na vlasy také obzvláště jemné.

Pro koho je vhodné mýdlo na vlasy?

Díky jemným složkám je vlasové mýdlo vhodné pro všechny typy pleti – navzdory všem mylným představám. Je důležité, abyste věděli, že byste si přesto měli vybrat produkt, který je přizpůsoben vašim konkrétním potřebám. Jinými slovy: pokud se vám více mastí vlasy, potřebujete mýdlo na vlasy, které je příliš nemastí. Pokud jsou vaše vlasy často velmi suché, potřebujete vlasové mýdlo s vyšší hladinou přebytečného tuku. 

Jak správně používat mýdlo na vlasy?

Před prvním použitím mýdla na vlasy byste měli vyzkoušet stupeň tvrdosti vody. Čím je vápenatější a tvrdší, tím je péče o vlasy náročnější. Někdy je to způsobeno tím, že když se voda, vápno a mýdlo spojí, vytvoří se na pokožce hlavy malé bílé vločky a vaše vlasy budou drsné. Čím je voda měkčí a méně vodního kamene, tím lépe lze mýdlo na vlasy použít. Tomuto problému se můžete vyhnout použitím sprchové hlavice s vodním filtrem. Na druhou stranu o vlasy po umytí můžete pečovat kyselým oplachem z jablečného octa – ten se ani nemusí vymývat. Pokud je to možné, vyhněte se používání kondicionéru, aby si vlasy na mýdlo zvykly. 

Zdroj: názory autora






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat