Kastilské mýdlo je vhodné pro tělo i domov

Toužíte po mýdle, kterému můžete důvěřovat, že je vyrobeno z čistých, zcela přírodních složek bez chemikálií? Kastilské mýdlo by mělo být na prvním místě seznamu. Tento druh mýdla představuje jedno z nejlepších přírodních a biologicky odbouratelných mýdel, které lze vyrobit ručně.

Existuje tolik potenciálních použití kastilského mýdla. Je to nejen skvělé mýdlo na mytí těla a vlasů jako součást přirozené péče o pokožku, ale můžete s ním dokonce prát – navíc ho mohou bezpečně používat i děti. Kastilská mýdla jsou velmi oblíbená mezi vegany a vegetariány, protože jsou rostlinného původu. Také neztrácí účinnost s časem a je k dispozici v tekuté nebo tyčinkové formě.

Co je kastilské mýdlo?

Kastilská mýdla existují již velmi dlouho a byla vytvořena na základě populárního mýdla Aleppo. Zcela přírodní mýdlo Aleppo bylo vyrobeno smícháním oleje z vavřínových stromů s olivovým olejem, hydroxidem sodným a vodou. 

Kastilské mýdlo je mýdlo na olejové bázi, které se dodává v kostkové nebo tekuté formě, které je vytvořené bez použití živočišných tuků nebo syntetických přísad. Čisté kastilské mýdlo je považováno za zcela přírodní a netoxické.

Kastilská mýdla pocházejí ze španělské oblasti Kastilie. Zatímco původní receptura aleppského mýdla vyžadovala vavřínový olej, tento druh oleje byl nedostatkový, ale město Kastilie mělo snadný přístup k olivovému oleji. To umožnilo vytvoření čistě bílého mýdla, které bylo velmi jemné a účinné. Bělost byla vnímána jako čistota, díky čemuž byla velmi oblíbená u španělské královské rodiny. Jak ubíhala staletí, kastilská mýdla se začala prosazovat po celé Evropě.

Dnes ho snadno seženete v prodejnách zdravé výživy a supermarketech. Kromě olivového oleje ho lze vyrobit také z kokosového, konopného, ​​avokádového, mandlového nebo ricinového oleje. Všechny tyto přírodní oleje dodávají mýdlu blahodárné hydratační vlastnosti.

Přírodní mýdlo a šampon

Do dávkovače přidejte ¼ šálku kastilského tekutého mýdla a naplňte jej až po povrch destilovanou vodou. Přidejte 5 kapek esenciálního oleje z čajovníku a kadidla. Oba oleje jsou známé tím, že pomáhají v boji proti bakteriím a mohou redukovat akné.

Vyrobit si vlastní kastilský mýdlový šampon je tak snadné. Jednoduše smíchejte 7 lžic kastilského tekutého mýdla se 6 lžičkami kokosového mléka a ½ lžičky kokosového oleje. Objem vydrží asi na sedm umytí. Nejlépe vydrží v lednici asi týden.

Pěna na holení

Na obličej použijte asi 10 kapek, do podpaží stačí 3 kapky a na nohy použijte asi ½ lžičky. Jednoduše v mokrých rukou vytvořte pěnu a poté naneste na tělo. Do směsi můžete také přidat olivový olej, abyste získali vlhkost.

Prostředek na zuby

Věřili byste, že k výhodám kastilského mýdla patří i přirozené čištění zubů? Naneste 1 kapku kastilského tekutého mýdla, 1 kapku mázového esenciálního oleje a malou kapku kokosového oleje na zubní kartáček a čistěte jako obvykle. Stejně jako u zubní pasty nepolykejte.

Koupel nohou

Použijte asi 1 čajovou lžičku kastilského tekutého mýdla do malé vany s horkou vodou a nechte nohy 10–20 minut máčet. Přidejte několik kapek esenciálního oleje z čajovníku a levandulového esenciálního oleje pro další výhody. Nebo můžete použít verzi kastilského tekutého mýdla, které již tyto esenciální oleje obsahuje.

První pomoc při nachlazení

Kastilské tekuté mýdlo, které obsahuje esenciální oleje, jako je eukalyptus nebo máta peprná, můžete použít jako pomoc při ucpání nosu v důsledku běžného nachlazení nebo alergií. Jednoduše přidejte pár kapek tekutého mýdla s esenciálním olejem do misky s horkou vodou a inhalujte s ručníkem přehozeným přes hlavu. 

Mytí nádobí

Kastilské mýdlo je skvělé domácí mýdlo na nádobí. Je zcela přirozené a nebude vysušovat vaše ruce. Stačí vyměnit běžné mýdlo z obchodu za tekuté kastilské mýdlo a pár kapek se o špinavé nádobí během okamžiku postará.

Domácí prací prostředek

Na používání kastilského mýdla k čištění oblečení je skvělé, že vaše oblečení pravděpodobně vydrží déle, protože nebude vystaveno agresivním chemikáliím. Navíc se také vyhnete podráždění pokožky.

Domácí mýdlo do myčky

Můžete jej použít k ručnímu mytí nádobí, ale také si můžete vyrobit vlastní mýdlo do myčky. Vyzkoušejte citrusovou verzi, protože nejen úžasně voní, ale citronový esenciální olej má prokazatelně protiplísňové účinky.

Víceúčelový domácí čistič

Pomocí lahvičky s rozprašovačem použijte dva šálky destilované vody, dvě polévkové lžíce kastilského mýdla a poté 15 až 20 kapek esenciálního oleje z čajovníku a/nebo pomerančového nebo citrónového esenciálního oleje. Tato směs vytváří bezpečný a přirozený, ale účinný čisticí prostředek pro domácnost.

Zdroj: www.en.wikipedia.org/wiki/Castile_soap






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat