Důvody, proč stále více mužů vyhledává kosmetické procedury

Vrásky, řídnoucí vlasy, kila navíc, a dokonce i nepřirozeně velká prsa. Tohle nevadí jen ženám, ale i mužům. A jak! Právě proto se odvážně vydávají na cestu estetického vylepšení. Slibují si od toho vyšší sebevědomí i lepší práci.

Kosmetický salon, wellness lázně nebo rovnou klinika estetické chirurgie? Návštěvnost těchto zařízení už dávno není výhradní doménou žen. Vždyť se mužská klientela neustále rozrůstá! Proč i pánové lační po bahenních zábalech, výplních kyselinou hyaluronovou, botoxu a liposukci? Komu se chtějí zalíbit?

Nová doba, nová kritéria krásy

Časy se mění a s nimi i postoje k estetickému vylepšení. Zatímco kdysi byly úpravy zevnějšku odsuzovány, proto je kdekdo zatloukal, dnes se k dobře odvedené práci profesionálů spokojení klienti hrdě hlásí a jejich služby doporučují svým známým. A ne, už vážně nejde jenom o ženy. Mužů, kteří si nejrůznějšími metodami vylepšují vzhled, je totiž čím dál víc (1). Pokud se ptáte, co je k tomu vede, pro odpověď netřeba chodit daleko.

„Obě pohlaví to vlastně dělají ze stejného důvodu. Způsob, jakým jsou těla zobrazována v moderních médiích, má velký vliv na to, jak se na sebe lidé dívají. To může ovlivnit jejich touhu kosmetických procedurách,“ vysvětluje australská lékařka a specialistka neurovědy Gemma Sharp, která se mimo jiné zabývá i poruchami přijmu potravy (2). Ale pozor, tlak sociálních sítí a mediálních komunit není jediným důvodem, proč do sebe muži nechávají řezat a píchat injekce.

Šéfe, už vypadám mnohem líp!

Existují jisté vědecké důkazy (3), které naznačují, že muži vylepšují svůj zevnějšek také kvůli podpoře profesní kariéry a tím i zvýšení sebevědomí. Věří totiž, že když budou hezčí, vizuálně mladší a přitažlivější, trh práce se jim více otevře a mohou lépe odolat stále silnější konkurenci. Kromě zmíněných dermálních výplní, botoxu a liposukce mezi nejvyhledávanější procedury patří nechirurgické tvarování těla, takzvané nastřelení vlasů, facelift, plastika nosu a zmenšení prsou.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10187949/, (2) www.houseofwellness.com.au/beauty/face-and-body/cosmetic-treatment-men, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5868785/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat