Načatý šampon nevydrží věčně

Většina šamponů by se měla spotřebovat do 18 měsíců po otevření. Nevíte, kdy k němu poprvé došlo? Že je používání tohoto produktu „na hraně“, to signalizuje pozměněná konzistence i omezená pěnivost. Pokud nestojíte o lupy a plísňové onemocnění, chce to okamžitou výměnu!

Jak dlouho už používáte svůj šampon? Jsou to jen týdny? Nebo spíše měsíce? Doba spotřeby veškeré kosmetiky někdy vyprší, protože její trvanlivost není věčná. A dávat si na hlavu to, co je „prošlé“, může mít následky!

Štítek není jen na ozdobu

„Převážná většina šamponů vydrží v kondici přibližně 18 měsíců po otevření. V případě, že lahvička ještě nebyla otevřena, jsou to tři roky od data nákupu,“ vysvětluje americký kosmetický chemik Vince Spinnato, který vyrábí produkty i pro známé celebrity, jako je například Jennifer Lopez, Victorie Beckham nebo Michael Jordan. Ten doporučuje pročíst si uvedené informace na zadní straně, kde dobu spotřeby najdete, a to ve znění 12M, 18M či 24M. M je pak počet měsíců od prvního využití. Potíž je však v tom, že si většina z nás nepamatuje, kdy k němu došlo. Čeho se tedy chytit?

Vizuální i čichová vodítka mnohé napoví

Je mnoho věcí, které vás na vypršenou spotřební lhůtu mohou upozornit. Dle názoru výše jmenovaného chemika jde především o barvu, konzistenci a vůni. Jasným, signálem je také snížená pěnivost. Proč se takového šamponu nadobro zbavit? Tak jistě, plýtvat nechce nikdo, ale tady jde nejen o vaši krásu, ale i zdraví.

Plísňové onemocnění kůže vážně nechcete

„Šampon s prošlou dobu použitelnosti už nemůže být účinný, takže vaše vlasy ani nemohou vypadat dobře. Jeho probíhající chemické změny podporují podráždění pokožky hlavy a s tím spojené svědění. Poté se v něm začnou množit plísně a bakterie, jež způsobují plísňová kožní onemocnění,“ upřesňuje Vince Spinnato, který varuje, že tohle celé vede i k tvorbě lupů, nadměrné mastnosti hřívy a dokonce i jejímu zvýšenému vypadávání. A jen tak mimochodem, hodně podobně to funguje i u kondicionéru.

Zdroj: www.realsimple.com/beauty-fashion/hair/hair-care/does-shampoo-expire






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat