Prostreno.cz

Čokoládový Valentýn: Inspirujete se?

10.02.2017 | Krok za krokem

Láska a příroda, to jsou obě mocné čarodějky. Spojte jejich magickou moc na svatého Valentýna a darujte lásku v té nejlepší a nejzdravější podobě. Svátek všech zamilovaných letos připadá na všední den, nic ale nebrání si jej užít se vším všudy. A hlavně večer!

Už naši předkové věděli, že čokoláda je přírodní afrodiziakum. K tomu pomáhá vylučovat hormony štěstí a cítíme se díky ní tak báječně. Využijte toho právě na Valentýna a darujte čokoládové pralinky. Ne však ledajaké!

Láska prochází žaludkem, a proto si dejte záležet a vyrobte si doma jejich čerstvou a zdravou variantu. Zuzana Lužná, autorka několika ebooků a kurzů o raw stravě, doporučuje svůj oblíbený recept:

Čokoládové pralinky s kešu krémem Zuzky Lužné

Ingredience na čokoládu:

  • 50 g kakaového bio a raw másla
  • 40 g kokosového za studena lisovaného oleje
  • 2–4 polévkové lžíce medu
  • 20 g kakaového bio a raw prášku

Ingredience na krém:

  • 50 g strouhaného bio a raw kešu oříšků
  • 20 g strouhaného bio kokosu
  • 1 polévková lžíce medu či jiného sladidla

Postup: Kakaové máslo nastrouhejte na hoblinky a ve vodní lázni smíchejte s kokosovým olejem, medem a kakaovým práškem. Míchejte, dokud se nevytvoří čokoláda. Tu pak nalijte na dno formiček na pralinky a dejte na 5 minut do mrazáku. Mezitím připravte kešu krém. Kešu oříšky společně se strouhaným kokosem a sladidlem nasypte do mixéru a rozmixujte do krémové konzistence. Ta se vytvoří díky uvolněnému tuku z oříšků. Poté vyndejte z mrazáku formičky a vložte kešu krém na ztuhlé čokoládové dno a pralinky zalijte čokoládou. Opět vložte do mrazáku na cca 10 minut a pralinky jsou připravené k podávání.

Co je živá čokoláda?

Vysoká výživná hodnota čokolády závisí na její kvalitě a zpracování. Živá čokoláda je vyrobena z tepelně nezpracovaných kakaových bobů, a proto má tak obrovskou výživnou sílu a je jednou z nejdokonalejších superpotravin na světě. Obsahuje koncentrované množství minerálů, vitaminů a také enzymů. Naše tělo tak tuto čokoládu dokonale využije a vezme z ní maximum toho, co obsahuje.

Jaký je rozdíl mezi živou a klasickou čokoládou?

V zásadě platí, že čím vyšší obsah kakaa čokoláda obsahuje, tím je zdravější, zvláště proto, že neobsahuje cukr.

Je rozdíl mezi živou čokoládou a vysokoprocentními čokoládami?

Faktem je, že cenné látky se při zpracování běžné čokolády zničí a navíc se pak do ní přidá cukr, mléko nebo další látky, které naopak tělu škodí. Takže i vysoce procentní čokoláda, která není raw, není tak obsahově výživná jako právě čokoláda živá.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat