Prostreno.cz

Kuchyňské zlepšováky s mrkví, které oživí i uvadlé kousky

Zase jste vařením mrkve přišli o její typickou barvu? Předcházejte tomu pomocí osolené vody, se kterou ji před použitím omyjete. Půlhodinka u ledu zase oživí i ty nejuvadlejší kousky, a co se týká dušení, i tam existují jisté „páky“ pro zlepšení chuti!

Ano, mrkev obecná je zdravá a měli bychom ji jíst co nejčastěji. To už říkávaly naše babičky – a odborníci přes výživu souhlasně přitakávají. Vždyť obsahuje velké množství vitaminů a stopových prvků, které prospívají nejen očím, ale organismu celkově. Má tato kořenová zelenina ve vaší kuchyni své čestné místo? V tom případě jistě uvítáte pár mrkvových fíglů. Píšete si?

Dušení trochu jinak

Není mrkev jako mrkev. Na přípravu salátu použijte přednostně mladší a křehčí odrůdy, do polévek a k dušení se zase více hodí mrkev podzimní. Její typická aromatická chuť nejlépe vynikne, když ji podusíte v malém množství vody, do níž přidáte sůl, špetku cukru a trochu čerstvého mletého pepře. Ovšem pozor, ochutit ji můžete i méně obvyklými způsoby – pokud si na to troufnete. Nabízí se třeba zkaramelizovaný cukr, med, zázvor, skořice, bazalka nebo máta.

Jogurtový dip jako lahoda

Využití mrkve je všestranné, takže se s ní dá doslova kouzlit. Už jste někdy vyzkoušeli třeba mrkvovo-jogurtový dip? Výborně ladí ke grilované zelenině nebo k masu. K jeho „výrobě“ budete potřebovat jeden bílý jogurt, lžičku olivového oleje, trochu pažitky, kapku vinného octa, prolisovaný česnek a samozřejmě i strouhanou mrkev. Přísady jednoduše promíchejte a dobrota je na světě!

Zachování barvy jako brnkačka

Nechcete tepelnou úpravou přijít o přirozenou a svěží barvu? Jistě, koho by také nadchla mdlá zelenina vypadající jako v posledním tažení. Naštěstí existuje jisté preventivní opatření, které funguje na jedničku. Mrkev nejprve omyjte ve slané vodě, teprve poté je čas vložit ji do té vroucí. Takhle si zachová barvu i po uvaření.

Oživení uvadlého kousku? Bez problému

„Zvadlá“ mrkev nevypadá dvakrát lákavě. O něco horší je však to, že ztrácí křehkost, čímž se s ní obtížně manipuluje. I obyčejné čistění je pak o nervy! Když ji však před použitím vložíte na půl hodiny do misky s ledovou vodou, co nevidět opět „ožije“.

Mrkev jako léčba popálenin

Kolikrát už jste se u sporáku nedobrovolně popálili o horký hrnec? Raději to ani nepočítat, viďte… Víte, že strouhaná mrkev je parádní první pomoc na popáleniny všeho druhu? O důvod víc, proč mít vždycky po ruce pořádnou zásobu!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat