Prostreno.cz

Nejjednodušší způsob, jak zpracovat špenátové listy

Že vašim blízkým špenát moc nevoní? Tak to ještě neochutnali jeho skvělou verzi. Vyměňte slané brambůrky za špenátové chipsy a ukažte rodině, že se v této listové zelenině mýlili!

Každý může mít obrovský prospěch z konzumace špenátu, protože tato tmavě zelená listová zelenina je plná všech druhů vitaminů a minerálů. Bohužel, kvůli jeho hořké chuti nepatří na seznam oblíbených potravinových položek, a to zvlášť u dětí, jejichž rostoucí těla špenát potřebují „jako sůl“.

Dobrou zprávou je, že existuje velmi důmyslný způsob, jak začlenit špenát do stravy, aniž by ho dospělí a děti odmítali. Pokud nemáte žádné předchozí zkušenosti s přípravou lahodných a zároveň křupavých špenátových listů, nemusíte mít strach. Ve skutečnosti potřebujete jen 15 minut času a chuť dopřát sobě i blízkým dobrou „svačinku“, která zlepšuje zrak, snižuje krevní tlak, zpevňuje kosti, zuby a svaly, pozitivně působí na zdraví pokožky a vlasů a eliminuje riziko abnormalit nervového systému u dětí.

Špenátové chipsy

Připravte si 2 šálky listů špenátu, 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje, 1/2 čajové lžičky prolisovaného česneku, 1/2 čajové lžičky mořské soli (jemně mleté) a 1/4 čajové lžičky černého pepře. (Použití koření zohledněte vůči potřebám dětí.)

Dejte špenátové listy do cedníku a důkladně ho omyjte pod tekoucí vodou. Odstraňte přebytečnou vodu. Troubu předehřejte na 160 °C a připravte si velký plech na pečení a pečicí papír. Ve větší míse důkladně promíchejte špenátové listy spolu s extra panenským olivovým olejem (ideálně použijte pár dřevěných lžic). Ujistěte se, že je každý list obalen v oleji.

Jeden postup, mnoho verzí

Zapracujte česnek, mořskou sůl a černý pepř. Znovu promíchejte a v jedné vrstvě poklaďte listy na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 8 až 10 minut (během pečení hlídejte, aby se nepřipálily) a poté nechte vychladnout. Dobrou chuť!

Příprava špenátových chipsů není nikterak složitá. V dospělácké verzi mohou být ostré, výživné a chutné. Neváhejte experimentovat s různými bylinkami a kořením. Chuť špenátových lupínků lze doladit i dipem složeným z jogurtu, zakysané smetany, soli, špetky pepře a stejného množství zeleninového kořenícího dochucovadla (vegeta). Pochopitelně, že i v tomto případě se dá ledacos přidat i ubrat. Špenátové lupínky skvěle chutnají i s avokádovým hummusem.

Mimochodem, příště si zdravé chipsy můžete připravit i z batátů (sladkých brambor), červené řepy, mrkve či pastiňáku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat