Prostreno.cz

Připravte si vlastní domácí bujonovou kostku

Bujonové kostky jsou v mnoha kuchyních často používané. Jde totiž o velmi snadnou metodu, jak zvýraznit chuť a aroma mnoha jídel. Ale jejich složení nepatří do zdravého jídelníčku. Připravte si vlastní kostku doma.

Bujon v původním významu označuje velmi silný vývar. Ten se obvykle dělá z masa, kostí a zeleniny ve vodě s trochou soli. Základním pravidlem při jeho přípravě je jeho pomalé, i několikahodinové vaření. Potravinářský průmysl však přišel na způsob, jak tento zázrak „smrsknout“ do malé kostky, jejíž použití je velmi jednoduché a pro většinu hospodyněk tedy lákavé.

Bohužel, jak už to tak u většiny polotovarů bývá, výroba bujonových kostek se neobejde bez přídavku nejrůznějších „šmakulád“, které rozhodně neprospívají vašemu zdraví! Tohle všechno je sázce!

Složení, které si se zdravím netyká

V masovém nebo zeleninovém bujonu budete maso či zeleninu hledat jen velmi těžko. Jejich podíl je v daném produktu obvykle velmi nízký. Co tedy tvoří základ bujonových kostek? Hlavní složkou je nejčastěji tuk. Problém však představuje fakt, že firmy v mnoha případech sahají po levném a dobře dostupném palmovém tuku.

Kromě toho zde najdete i slušný podíl soli, umělá barviva, cukr a různé zvýrazňovače chuti, například známý glutamát sodný nebo inosinan sodný. Ty mohou v případě dlouhodobého užívání způsobit zdravotní komplikace v podobě bolesti hlavy, zvýšeného krevního tlaku, hladiny inzulinu, pálení žáhy a nadváhy. Někteří lidé mohou na glutamáty reagovat jako na alergeny, jsou tedy nevhodné především pro děti a spadají do té nejrizikovější kategorie nebezpečných éček! Jestliže se jim chcete vyhnout, máme pro vás návod na zdravou domácí alternativu.

Domácí bujon

Podobnou vychytávku, jako jsou bujonové kostky z obchodu, si zvládnete připravit i v pohodlí vašeho domova. Zabere to sice trochu času, ale na složení se budete moci maximálně spolehnout. K jejich zhotovení si nejprve musíte připravit kvalitní domácí vývar, jenž vyžaduje pár hodin vaření. Nezapomeňte do něj přidat dostatek různé zeleniny, a to zejména tu kořenovou, tedy například mrkev, petržel či celer.

Vhodné je použít i cibuli nebo pórek a na dochucení nové koření, bobkový list a domácí petrželku. Nedílnou součástí je také kvalitní maso. Do kuřecího vývaru se hodí i kosti z kuřete. Suroviny začněte pomalu vařit ve studené vodě, vyhýbejte se zejména prudkému varu. Na výsledek v tomto případě nespěchejte.

Když je vývar hotový, počkejte, až vychladne a sceďte ho. Následně ho naporcujte do formiček na led a odložte do mrazáku. Takto vyrobené domácí kostky budete mít vždy po ruce! Zkuste je využít například při přípravě chutné omáčky.

Zdroj: www.foodnetwork.co.uk, www.eatthis.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat