Královna Alžběta II. konečně předá vládu princi Charlesovi

18.07.2019 | Osobnosti

Britská královna Alžběta II. oslavila letos třiadevadesáté narozeniny. Je obdivuhodné, že stále plní mnoho z oficiálních funkcí vládce Spojeného království a že je plní sedmašedesát let. Jenže sil jí měsíc po měsíci ubývá, proto se rozhodla, že po pětadevadesátých narozeninách využije Zákon o regentství z roku 1937 a učiní z prince Charlese prince regenta. Ten tak bude oficiálně vládnout Spojenému království, ačkoli titul královny bude do smrti náležet Alžbětě II.

Jedinou věc, k níž princ regent nebude smět vydat královský souhlas, je zákon o změně pořadí následnictví trůnu či zákon o změně skotské církve.

V sedmdesáti princem

Zákon o regentství z roku 1937 upravuje funkci regenta – zástupce krále či královny – v případě, že tento kvůli nezletilosti či příliš pokročilému věku není sám schopen vykonávat plně všechny funkce jako hlava státu.

Sedmdesátiletý Charles čeká na trůn nejdéle v historii následníků Spojeného království. Princem regentem se stane ve dvaasedmdesáti letech. To se může jevit jako vysoký věk, ale jeho matka v té době plnila funkce královny ještě v plném výkonu.

Zasloužený odpočinek

Královna podle britských expertů na monarchii bude následovat svého manžela, který odstoupil ze všech oficiálních funkcí předloni. Princ Philip má už osmadevadesát let, a pokud se předání moci regentovi dožije, stane se z něj the Guardian of the Queen – Strážce královny.

„Už probíhají debaty o tom, že jakmile dosáhne pětadevadesáti let, zřejmě zpomalí a podle všeho použije Zákon o regentství. Stále bude královnou, ale princ Charles bude, de facto, zastávat většinu jejích povinností. Mnoho z nich už převzal, otevíral parlament a konferenci Commonwealthu,“ uvedl expert Phil Dampier v rozhovoru pro Royal Box.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat