Prostreno.cz

Zapomenuté výhody litinového nádobí

Litinové nádobí…Nejspíše si ihned představíte nevzhledný, obrovský a těžký hrnec s poklicí, který měla vaše babička v kredenci, a v němž vařila a pekla skoro všechno. A cokoli v něm připravila, bylo božské chuti i konzistence. Nebo obrovskou těžkou pánev, ze které chutnaly řízky nejlépe na světě, a na kterou se nikdy nic nepřichytilo i přestože neměla dnešní nepřilnavý povrch…

V čem je vlastně litina tak výjimečná, a proč byste jí měly v dnešní době plné inovativních vychytávek vůbec věnovat pozornost?

Nádobí na věčné časy

Litina je v podstatě nezničitelná a věčná. Než by se vám podařilo rozbít litinový hrnec, spíše rozbijete kachličky a půlku kuchyně… a ten holomek na sobě nebude mít ani škrábanec. 😊

Litinové nádobí je přesně ten případ kuchyňského nádobí, které se dědí po generace, takže v něm jednou bude vařit i vaše dcera a nejspíše i její dcera…

Rovnoměrně vede a dlouho drží teplo

Litina sice potřebuje chvilku na zahřátí, ovšem potom „to jede“, až je to síla! Mnohdy nemusíte používat ani plný výkon sporáku, a přesto máte večeři hotovou za mnohem kratší dobu. Pokud se vám nepovede strávníky nahnat ke stolu v obvyklý čas, litinové nádobí vám udrží pokrm teplý s přehledem i další hodinu, dokud se nerozhodnete jídlo servírovat.

Z plotny do trouby

Velká výhoda je, že kromě vaření můžete v litinovém nádobí také péct. Maso i zelenina budou krásně a rovnoměrně propečené. Některé typy litinového nádobí disponují speciální poklicí s kondenzačními výstupky, které se během pečení masa a zeleniny starají o to, aby byly po upečení šťavnaté a ne vysušené, což je další přidaná hodnota tohoto nádobí.

V litinovém hrnci nebo pekáči upečete kromě jiného také chléb s krásně křupavou kůrkou, jakou nevykouzlíte v žádné jiné pečicí formě!

Údržba

Údržba je vlastně zcela jednoduchá. Hrnec umyjete tak, že do něj (ještě horkého) nalijete hrnek teplé vody a necháte chvíli odstát. Připečené kousky se samy odlepí a nádobu následně snadno vyčistíte. V případě extra ulpělých zbytků jídla můžete použít trik s jedlou sodou. Do hrnce nebo pánve nalijte hrnek teplé vody, přidejte lžičku jedlé sody a nechte projít varem. Následně nechte chvíli odstát a opět běžně umyjte.

POZOR: Litinu nikdy nemyjte jarem ani jinými odmašťujícími prostředky. Litina na sobě potřebuje neustále mít jemně mastný povlak, jinak by vám začala rezivět.

Rovněž nepatří do myčky, což je z výše uvedeného nejspíše jasné.

Kamarádí se všemi typy sporáků

Litinové nádobí můžete používat na všech typech sporáků – plynovém, elektrickém i indukčním, k pečení v troubě (až do teploty 260 °C, pokud neuvádí výrobce jinak), případně k přípravě jídla na venkovních grilech.

Krásný retro design

Celý článek uzavřeme větou, která tak trochu vyvrátí samotný úvod článku. Dnešní litinové nádobí je totiž opravdu krásné, a původní nevzhledný a jednoduchý design je v dnešní době mnohými výrobci povýšen na úroveň umění v kuchyni. Kromě krásných lesklých smaltovaných povrchů nádobí v různých atraktivních odstínech můžete vybírat také z mnoha originálních tvarů, od oválných, přes kulaté, hranaté, a dokonce si můžete zakoupit litinový hrnec ve tvaru dýně, který dodá podzimním dýňovým polévkám naprosto jedinečnou atmosféru.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat