Introverti utrácejí o svátcích a na dovolené mnohem více než extroverti

03.10.2018 | Finance

Psychologové dobře vědí, že chování konzumentů při nakupování je silně ovlivněno jejich osobnostními rysy. Vědci z Chicaga a Londýna pak prokázali, že na výši útraty během svátků či na dovolené má vliv to, zda je člověk temperamentem otevřený či uzavřený. Překvapením pro autory bylo, že právě introverti utrácejí během vánočních svátků či na dovolených mnohem víc než extroverti.

Otevřená peněženka

Emočně stabilní jedinci zaměření spíš do svého nitra utrácejí během dnů volna nejvíce. A to jak za jídlo, cestování, zážitky i dárky pro příbuzné. Naopak extroverti rádi vyjevující své emoce a otevřenější k druhým jsou během těchto dní šetrnější.

Extroverti a jedinci nezorganizovaní, nervózní, emočně nestabilní, zvídaví a také otevření novým věcem jsou těmi, kdo během svátků a dovolených hlídají peněženku více. Zjistili to psychologové z Northwestern University a Londýnské univerzity.

Dovolená: Konec spoření

„Sebevědomí, emočně stabilní, klidní, konzervativní, plánující a organizování lidé a také ti, kteří vyhledávají raději samotu a nacházejí v ní zdroj energie, tedy hlavně introverti, jsou ochotní utratit na dovolené nejvíce,“ uvádějí autoři.

Jedna z autorek doktorka Sara Weston z Northwestern University v Chicagu tvrdí, že extroverti celkově během roku utrácejí více než introverti, proto během svátků a na dovolených už se ve výdajích více nerozjíždějí. Zatímco šetrnější introverti si chtějí výjimečná období roku užít a přestanou se hlídat v rozpočtu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat