Efektivnímu home officu škodí bačkory

27.10.2020 | Finance

Možná i vy jste se rozhodli, nebo vás okolnosti přiměly, zařídit si pracoviště doma. Takzvaný home office má řadu výhod, ale i pravidel, která je třeba dodržovat. Kromě ergonomicky zařízené místnosti je důležitá i disciplína, správné oblečení a čas na cvičební přestávky!

„Pro práci z domova je podle mých zkušeností nejdůležitější nastavit si s rodinou hned na začátku správný režim, a ten pak dodržovat. Například stanovit si přesně dobu, kdy se pracuje, kdy se připravuje oběd, kdy se jde s dětmi na společnou procházku. A co se týče doporučované ergonomie domácí kanceláře, tak ta je pro smysluplnou práci velmi důležitá. Mně osobně se osvědčil stůl s nastavitelnou pracovní deskou – jsem totiž zvyklá střídat při práci sezení se stáním. Několikrát denně si tak stůl posunu směrem vzhůru a během práce ve stoje se i trochu protáhnu a rozhýbu. Po každé půlhodině sezení si pak dopřeju malou rozcvičku nebo se krátce projdu,“ říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, která má s home office dlouhodobou zkušenost.

V bačkorách před kameru?

Psychologové doporučují pro domácí kancelář jasně vymezený a zdravě vyřešený prostor v bytě a nutnost pracovat v oblečení, které bychom si oblékli na společné pracoviště. Mozek totiž vnímá i tyto detaily, a podle toho pak pracuje. V zahraničních firmách zavedli při firemních videokonferencích zvyk, kdy všichni před kamerou představí celou postavu, aby nedocházelo ke kombinaci košile/sako a pyžamo/bačkory… Ve 20 letech můžete strávit několik hodin na pohovce s notebookem na klíně. Ale tento způsob práce už se začíná negativně odrážet i na mladších lidech. Trpí páteř, zápěstí, vnitřní orgány, svaly i srdce. Proto je třeba mít i doma ergonomickou „kancelář“ a prokládat práci pohybem.

Přirozené světlo a klid  

A který prostor je pro domácí kancelář nejvhodnější? Ideální je samostatná, tichá a denním světlem dobře osvětlená místnost. Pracuje-li však někdo v malém bytě, kde bydlí sám, může umístit domácí pracoviště třeba i do ložnice. Pokud nelze pracovat v klidné části bytu, je třeba zajistit individuální řešení akustiky pomocí vhodných materiálů tlumících okolní rušivé vlivy. Stejně tak je nutné správně nasvítit pracovní plochu s ohledem na odlesky z monitoru.

Kuchyňský, nebo konferenční stůl? Obojí je špatně

Lidé pracující doma často využívají jakýkoli stůl, který je k dispozici. Například jídelní stůl má ale standardně výšku 75 cm, což je o 3 cm výše než norma stolu v kanceláři. Pracujeme-li na konferenčním stolku, tak ten má průměrnou výšku 50 cm. I laikovi musí být jasné, že takto není možné denně pracovat bez újmy na zdraví. Běžné pracovní stoly se sice vyrábějí v normové výšce 72 cm, ale málokomu z nás vyhovuje průměrné řešení. Proto jsou ideální modely, u nichž se dá výška pracovní plochy snadno nastavovat.

Variabilní výška monitoru, externí klávesnice a ergonomická myš

Notebook je nutné doplnit ergonomickými pomůckami. Jedná se o externí monitor na nastavitelném držáku, který umožnuje jeho horizontální i vertikální nastavení. Horní hrana monitoru má být v úrovni obočí a vzdálena na délku natažené paže. Měníme-li výšku pracovní plochy, sed a stoj, je nastavení monitoru v obou polohách jiné. Kvalitní držák dovolí změnit výšku při změně polohy několikrát denně. Nezapomínejte ani výhody ergonomické klávesnice, umožňující správné nastavení rukou při práci, což není na klávesnici notebooku možné. Důležitá je i ergonomická myš, která dobře padne do ruky.

Jídelní židle jen k obědu

Pro práci v home office je velmi důležitá i kancelářská židle, která umožňuje aktivní sed – to znamená: nastavení výšky sedáku, područek, opěráku a synchronní mechanika, kdy se opěrák i sedák přizpůsobují poloze uživatele. To jídelní židle nabídnout nemůže.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat