Směšně jednoduchý způsob pro pořádek ve financích

01.11.2021 | Finance

Zase vám to s penězi nějak nevyšlo? Chybí vám na nájem a nutné výdaje? Pak o svých financích prvotně získejte lepší přehled. Jedině tak se zbavíte častých chyb a zbytečného utrácení. Jak se to dělá? Sáhněte do šuplíku psacího stolu!

Svět rozhodně není ideální. Dluhy má každý druhý Čech, což vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK. Podle údajů České národní banky dluží české domácnosti a jedinci nejčastěji hypotečním bankám, v další řadě stojí úvěry ze stavebního spoření, krátkodobé spotřebitelské úvěry, například na domácí spotřebiče, mobilní telefony nebo dovolenou, pak taky úvěry poskytnuté živnostníkům. A u toho to jenom začíná.

Za co se nejvíc utrácí?

S rostoucími cenami potravin, pohonných hmot, bydlení i energií je těžké nějak vyjít, nebo dokonce ušetřit. Český statistický úřad zveřejnil, že nejvíc peněz domácnosti utrácejí jak za bydlení, tak i vodu, odpady, elektřinu či plyn. Tyto výdaje v roce 2020 spolkly 23,6 procenta a stouply meziročně o pět procent na 36 167 korun za osobu žijící v domácnosti. Jsou to pro vás překvapivé informace?  Mnoha lidem chybí přehled o příjmech a výdajích, na kterém se v rámci životního stylu dá stavět. Přitom existuje až směšně jednoduchý způsob, který umožňuje vědět, jak s penězi nakládáte.

Kus papíru, který vám může změnit život

Většina lidí má peníze na svém účtu. Nic proti ničemu, ale systém obálek je účinnější, protože ihned, a to bez výpisů a přihlašování k mobilní bance, vidíte, kolik peněz máte v každém svém rozpočtu. Stačí si vyčlenit dvě až čtyři obálky a do nich vkládat peníze z každé výplaty.

Je neuvěřitelně užitečné podívat se do té, která má nápis „bydlení“, a jistit, že jste v polovině měsíce, přitom vám stále chybí pět tisíc korun. Na druhou stranu spořicí obálka může poskytnout podporu, zvlášť když zrovna procházíte chudší životní etapou a počítáte každou korunu. (Mimochodem, částka, kterou byste si měsíčně měli odkládat na horší časy, je vyčíslena na 10–20 % z vašeho příjmu.)

Počítá se i se zábavou

Finanční odborníci tvrdí, že tento obálkový systém učí člověka vycházet s daným rozpočtem a zároveň brání v nadměrném utrácení. Obálky by měly nést názvy, jako jsou nutné výdaje, splátky úvěrů či spoření, pokud je to však možné, vyčleňte si i zábavný fond na sport, koníčky, studium, kulturu nebo cestování. Život totiž není jenom o živoření a i malé radosti jsou nesmírně důležité.

Zdroje: nbcnews.com, cnb.cz. czso.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat