Zvýšení limitu na kreditní kartě může poměrně dost uškodit

22.02.2023 | Finance

V době rekordní inflace, drahého bydlení i potravin se tonoucí stébla chytá. Uvažujete, že si zvýšíte limit na kreditní kartě? Pak nejprve vyhodnoťte všechna pro a proti. Mohlo by se vám to totiž vymstít!

Kreditní karta je vlastně spojení platební karty, půjčky a různých výhod, na které bankovní společnosti lákají své klienty. Jenže ona každá mince má dvě strany. Tohle jsou výhody a nevýhody, které je nutné zvážit.

Výhoda číslo 1: rezerva

Zvýšení vašeho úvěrového limitu vám může poskytnout větší kupní sílu a jistotu, že když nevyjdete s výplatou, máte plán B. Najednou je jednodušší si včas rezervovat dovolenou, pokud na ni zrovna teď z běžných příjmů nemáte, nebo zajistit tábor pro syna či dceru – ideálně za výhodnějších finančních podmínek.

Výhoda číslo 2: rychlejší jednání ze strany banky

Nepoužíváte své peníze, ale peníze banky, tudíž se případné reklamace, kupříkladu podvodné transakce, jednodušeji a rychleji vyřizují.

Výhoda číslo 3: bezúročné období

Používáním kreditky získáte peníze až na 55 dní bez úroku. U partnerů banky lze nakupovat se slevou až 50 %, díky používání kreditky také můžete získat příspěvek na penzijní připojištění.

Nevýhoda číslo 1: pokušení

Navýšení limitu na kreditní kartě nahrává spontánnosti a nákupům bez rozmyslu. Ani se nenadějete a najednou zjistíte, že jste utratili o několik tisíc víc za spotřební či jiné věci, bez kterých byste se třeba i obešli. Zvýšený úvěrový limit vám poskytne více příležitostí k financování životního stylu, který si nemůžete dovolit.

Nevýhoda číslo 2: úroky

Bohužel se často stává, že lidé na termín, kdy mají dluh vyrovnat, často zapomínají. Pokud je to opakovaně, i vy se dostanete do dluhové pasti, neboť stržené peníze v rodinném rozpočtu chybí. Navíc dluh, navýšený o úroky, narůstá. Z neuhrazené částky se totiž platí suverénně nejvyšší úroky ze všech spotřebitelských úvěrů. Zpravidla se jedná o výši 15 až 25 % z dlužné jistiny.

Nevýhoda číslo 3: kreditka peníze nešetří

Obecně vzato, kreditní karty peníze nešetří, spíš od nich pomáhají, tudíž jsou paradoxně určené pro ty jedince, kteří mají dobrou platební morálku, a navíc jsou bonitní, tedy důvěryhodní a spíš majetnější. Vždy si tedy před pořízením kreditní karty či navýšením jejího limitu zodpovědně zhodnoťte, zda to opravdu potřebujete.

Zdroje: www.en.wikipedia.org/wiki/Credit_card - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat