4 chyby v životopisu, které vás připraví o práci

Připravujete si životopis? Přestaňte dělat zbytečné chyby, které vás vyřadí dřív, než se dostavíte na přijímací pohovor. Curriculum vitae s obsahovými i formálními nedostatky se vám může vymstít i v posledním kole výběrového řízení, kdy se firma rozhoduje mezi vámi a protikandidátem. „Úspěch někdy určují maličkosti, zvláště když proti sobě stojí dva vyrovnaní uchazeči. Personalista pak může podvědomě vnímat kandidáta s nekorektně vystavěným životopisem jako méně schopného,“ říká odbornice Kateřina Vrchotová.

Nadměrná velikost souboru

Hlídejte si velikost souboru, ve kterém máte uložený životopis. „Pokud se zajímáte o práci v segmentu informačních technologií a pošlete do firmy curriculum vitae o velikosti pět megabitů, budete za exota a na nikoho dojem neuděláte. Velikost souboru může citelně zvětšit například vložená fotografie. Předtím, než ji do životopisu umístíte, se proto přesvědčte, zda má odpovídající atributy. Soubor s fotografií by neměl mít více než 200 kilobitů, toho se držte. Životopis určitě neposílejte ve zkomprimované podobě, i když tím snížíte jeho velikost na zlomek původní hodnoty,“ říká Kateřina Vrchotová z Gopasu.

Chyby ve formátování

Při psaní životopisu dbejte na jeho grafické zpracování. K nejčastějším chybám patří špatné formátování – například nesourodé řádkování, číslování nebo odrážky. Profesionálně nepůsobí ani mezera mezi jednotlivými odstavci, kterou jste provedli dvojitým stisknutím klávesy Enter. Vhodnější je mezeru vytvořit v dialogu pro formátování odstavců. Nepoužívejte ani barevné písmo a nenechte se zlákat k exotickým fontům. Zásadně pište pouze jedním typem písma. Vyvarujte se záměrných i nechtěných kombinací fontů. Takový životopis působí po formální stránce neuceleně a nejednotně.

Špatně pojmenovaný soubor

Nezapomeňte na správné pojmenování životopisu, personalisté jej pak budou moci v případě potřeby snadno dohledat. „Pokud své curriculum vitae zašlete pod nicneříkajícím názvem Životopis nebo CV, riskujete, že se v záplavě dalších životopisů ztratí nebo zapadne. Personalistka jej nemá podle čeho přiradit k vašemu jménu. Odpovídající norma vypadá takto: CV_Pavel_Kopecky.doc. To samé platí i v případě, že budete životopis odesílat ve formátu PDF,“ říká Vrchotová.

Neschopnost se prodat

Při psaní životopisu dbejte vedle formální výstavby i na obsah. „Zásadní informace o vašich pracovních zkušenostech musí být srozumitelné a přehledně strukturované. Přílišná stručnost není na místě, zůstaňte však v každém případě věcní. Nebojte se v bodech zmínit o vašich významných úspěších a konkrétní náplni předchozí práce, včetně zodpovědnosti za svěřené úkoly. Kredit v očích personalisty získáte rovněž uvedením dosažených certifikátů. Do životopisu přidejte i své reference,“ říká Šárka Fričová, odborník na lidské zdroje ze společnosti BeeConsulting.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat