Najděte si práci podle vlastních představ

Fenomén „uplatňování vzteku“ slouží nespokojeným zaměstnancům jako východisko pro jejich frustraci a jako rychlé východisko ze současné pracovní situace. Jak vypadá nový trend, kterého se zaměstnavatelé bojí?

Posledních několik let bylo charakterizováno trvalými krizemi, které měly dalekosáhlé důsledky i v pracovním životě: nejprve pandemie, nyní inflace. Frustrace rychle narůstá u každého, koho v nejbližší době nečeká povýšení nebo zvýšení platu. Zaměstnanci nyní na sociálních sítích upozorňují na nový pracovní trend, který má takové situace rychle napravit: vztek.

Co je „uplatňování vzteku“?

Je to nové módní slovo pro fenomén, který je na první pohled starý jako svět práce sám: pokud jsou zaměstnanci nespokojeni, hledají si novou práci. Na první pohled to ale není novinka. Protože nejmladší generace na trhu práce, millennials a generace Z, kteří tento trend výrazně utvářejí, to dělají trochu jinak než dříve. „Rage application“ není o rozeslání pečlivě formulované žádosti vybraným společnostem, ale spíše popisuje divokou aplikaci mnoha, někdy i desítkám různých zaměstnavatelů současně.

Nedostatek uznání jako důvod k hněvu

Pracovníci, kteří praktikují aplikaci vzteku a rozesílají své žádosti to dělají, protože doufají, že co nejrychleji opustí své staré zaměstnání a budou moci brzy pracovat za lepších podmínek. Tento trend řídí především mladí pracovníci. Špatná ekonomická situace na ně často dopadá obzvlášť tvrdě, protože na rozdíl od starších zaměstnanců často nemají žádné nebo nedostatečné finanční rezervy, které by zmírnili špatnou ekonomickou situaci.

V čem je užitek?

Jaké jsou tedy výhody poněkud neobvyklé metody? Výhod je vlastně méně než možných rizik. Dělat unáhlená rozhodnutí v profesionálním kontextu není efektivní strategie. Pro personální oddělení by to mohl být červený hadr, pokud by si uchazeči vzali na pohovor také svou frustraci a zášť. Navíc pokud budete jednat impulzivně, možná nakonec přijmete práci, která vás nebude naplňovat. 

Mladí po práci netouží

Trend svědčí i o vývoji ve světě práce, který odborníci již delší dobu pozorují, zejména u mladých lidí: zájem zaměstnanců o práci stále klesá. S takovým postojem se mění i požadavky na zaměstnání. Mladí lidé chtějí především práci, která jim vyhovuje a která je naplňuje. Podle toho by každý druhý byl dokonce raději nezaměstnaný než nešťastný v práci. Peníze ale chtějí stále všichni. Největší starostí mladých lidí je tedy inflace. Mladí lidé se velmi zajímají o svou budoucnost a aby si zajistili, potřebují peníze.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat