6 největších počítačových hříchů: Můžete přijít o data i peníze!

26.02.2014 | Finance

Existují věci, které na počítači jednoduše provádět nesmíte. Pokud ano, vystavujete se nebezpečí zničení svých programů, zneužití dat, či dokonce zcizení peněz. Spolu s odbnorníkem Milanem Bortelem, lektorem Počítačové školy Gopas, jsme připravili top 6 rad internetové bezpečnosti.

1. Ani ránu bez antivirového programu

Antivir je grunt. Pokud nehodláte počítač používat v dokonalé izolaci od okolního světa, mějte vždy nainstalovaný a pravidelně aktualizovaný antivirový program a poslední verzi záplat systému Windows Update. To vám pomůže v základní ochraně proti nejběžnějším virům a nákazám. I když se chováte sebebezpečněji, nikdy nevíte, odkud může hrozba udeřit. V ohrožení pak jsou jak všechna vaše data, tak i účty, které z daného počítače obsluhujete. A pokud používáte počítač k práci, ohrožujete i cenná firemní data.

2. Neodpovídejte na spamy

Už máte plné zuby spamu ve své e-mailové schránce? Rozhořčená odpověď odesilateli je tím nejhorším řešením. Rozesílateli spamu tím pouze poskytnete důkaz, že adresa je opravdu aktivně používána a stoupne tím pro něj na ceně. Efekt bude tím pádem takový, že vám začne spamů chodit mnohem více. Výrazně lepším řešením je rozumné nastavení spamového filtru.

3. Neodpovídejte na podezřelé e-maily

Nebezpečí na internetu číhá hodně. A všechna mají za cíl získání finančních prostředků. Proto je právě internetové bankovnictví často ohrožovaným internetovým nástrojem. Už jen z toho důvodu byste měli dodržovat i všechny ostatní rady, a navíc buďte velmi obezřetní, zda se vám do komunikace s bankou nevloudí tzv. „phishing“. Zloději se e-mailem, který se tváří jako z banky, snaží vylákat citlivé přihlašovací údaje.

4. Nikdy nepoužívejte internetové bankovnictví z kavárny

Vyřizovat si záležitosti v internetovém bankovnictví na síti, která může být zcela nezabezpečená, je opravdový nerozum. Ten sympatický mladík u vedlejšího počítače v internetové kavárně může sledovat každý váš krok, včetně zadaných přihlašovacích údajů. Tento počítačový hřích se vám může doslova nevyplatit.

5. Mějte bezpečné heslo

Zde máme dobrou zprávu. Minulý rok přinesl v oboru zabezpečení výrazný posun. Na pomyslném trůně nejslabších hesel bylo nahrazeno velmi slabé heslo „password“ silnějším „123456“. Ale vážně. Dobrému vytvoření a bezpečnému uchování silného hesla byste měli věnovat dostatek pozornosti. Kvalitní heslo by mělo tvořit minimálně 8 znaků kombinace malých i velkých písmen a číslic. Ještě lépe, když bude mít 10 a více znaků a bude složeno z malých a velkých písmen, číslic a speciálních znaků.

6. Buďte pozorní na detaily

Pečlivě kontrolujte, jaké stránky se vám v počítači otvírají a jaké programy spouštějí či instalují. Nemusí to být vždy stoprocentně ty, které chcete, a některé nebezpečné se dokonce instalují nebo spouštějí samy. Vždy také co nejpečlivěji pročítejte instalační postupy. Předejdete tak mnoha problémům.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat