Prostreno.cz

Sváteční čokoládový dort

Čokoládový dort s pařížským krémem a čokoládovou polevou.

Ohodnotit
(24 hlasů)
  • 2h a 45min

    2h a 0min příprava

    45min vaření

  • 1261 kJ / 301 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny7g
sacharidy25g
tuky20g

Ingredience na

  • Na krém
  • 2 kelímky šlehačky 40% tuku
  • 1 kelímek šlehačky 30% tuku
  • 250 g kvalitní čokolády na vaření
  • Na ozdobu
  • 1 ks bílé čokoládové polevy
  • Na polevu
  • 200 g čokolády na vaření
  • 6 lžic vody
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce 33% šlehačky
  • Na těsto
  • 6 ks vajec
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 špetka soli do sněhu
  • 2 lžíce tmavého holandského kakaa
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva

Postup přípravy

  1. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuha.
  2. Pak přidejte 3 lžíce cukru a za stálého šlehání přidávejte po jednom žloutky, zbytek cukru a nakonec olej.
  3. Na závěr vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka vmíchejte prosetou směs kakaa, mouky a prášku do pečiva.
  4. Hotové těsto nalijete do vymazané a vysypané zavírací formy o průměru 22cm a dejte na 20 - 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
  5. Do hrnce nalijte šlehačky a přidejte nalámanou čokoládu, přiveďte pomalu k varu a vařte za stálého míchání 1 minutu.
  6. Až krém vychladne, dejte ho do lednice, nejlépe do druhého dne.
  7. Druhý den studený krém vyšlehejte ručním šlehačem na nejvyšší stupeň, krém je vyšlehaný, jakmile drží hezky tvar.
  8. Poleva: Nalámanou čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni (k čokoládě před rozpuštěním přidejte 6 lžic vody). Nakonec vmíchejte cca 1 polévkovou lžíci másla a 3 lžíce šlehačky. Zamíchejte a jakmile je poleva hladká, vyndejte ji z vodní lázně a nechte chladnout.
  9. Vychladlý korpus oddělte nožem od stěn formy (můžete korpus vyndat a znovu vložit do formy).
  10. Do uzavřené formy s korpusem rozprostřete vyšlehaný pařížský krém a urovnejte ho do roviny. Dejte na přibližně hodinu vychladit.
  11. Potom formu objeďte nožem, odstraňte ráfek a dort položte na kulatý tác.
  12. Připravenou polevou potřete dort, včetně jeho boků.
  13. Až poleva zatuhne, ozdobte dort bílou polevou.

TIP:

Korpus i krém je dobré připravit den předem, nebo se dá pařížský krém koupit hotový.




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    61,70g
  • Sacharidy:

    484,96g
    • Cukry:

      157,00g
  • Tuky:

    391,70g
  • Vláknina:

    39,00g

Aktivita pro spálení: 301 kcal

37

minut jízdy na kole

28

minut běhu

89

minut uklízení



Podobné recepty

Perník se zázvorem

(22 hlasů)
1h a 35min
1240 kJ

Bílková bábovka

(22 hlasů)
1h a 15min
799 kJ

Dezert s jahodami

(24 hlasů)
35min
1121 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Sváteční čokoládový dort

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat