Miluji se na základě pravidelnosti, nikoli touhy. Co s tím?

13.04.2017 | Sex a vztahy

ENJA RADÍ: V životě vám to klape, jen to milování už není na takové úrovni jako dřív, když jste se potkali? Možná trávíte hodně času v práci nebo jste ve středním věku a pociťujete nejistotu. Tehdy se sex dostává na poslední místo, a když už se k němu odhodláte, pravděpodobně se neumíte uvolnit a berete ho příliš vážně. Ať už se pokazilo cokoli, pokud partnera skutečně milujete, je pro vás taková situace poměrně nebezpečná...

Dotaz na Enju z Body Love Programu: „Nejdřív musím říct, že svého partnera si vážím, respektuji ho a vždy o něm hovořím s úctou. Jsme spolu osm a půl roku, máme se rádi, ale já jsem z milování přestala mít radost. Není to pro mě vzrušující a ani mě to neuspokojuje. V podstatě to dělám jen proto, že se to tak nějak ode mne čeká, což mě mrzí. Nechci, aby to nějak ovlivnilo náš vztah. Jak se zase můžu začít bavit? A je to vůbec možné?“ Eliška

Odpověď Enji z Body Love Programu:

„Milá Eliško, máš obrovskou výhodu v tom, že ke svému partnerovi ještě stále chováš city. Znamená to tedy, že v životě vám to klape, jen to milování už není na takové úrovni jako dřív, když jste se potkali. Možná patříš k těm, kdo tráví hodně času v práci nebo jsi ve středním věku a pociťuješ nejistotu. Tehdy se totiž sex dostává na poslední místo, a když už se k němu odhodláš, pravděpodobně se neumíš uvolnit a bereš ho příliš vážně. Ať už se pokazilo cokoli, pokud svého partnera skutečně miluješ, je pro tebe taková situace poměrně nebezpečná, což jsi intuitivně vycítila.

Rutina a útlum jako problém číslo jedna

Partner totiž nemusí chápat důvody, proč se například vyhýbáš sexuálnímu kontaktu nebo proč v jeho blízkosti nejsi ve své kůži. Může mít pocit křivdy a nenaplnění, což je normální. Nemilovat se s osobou, kterou miluješ a na které ti záleží, je nepřirozené. Vroucnost, vášeň a vlastně ani pro ženy tolik potřebný pocit bezpečí se však nedá vnést do sexuálního života přes noc. To znamená, že je nutné, abys do procesu věnovala čas a energii – a vzala to všechno od samého začátku.

Jediné možné dlouhodobé řešení

Vhodné je upozornit partnera, že potřebuješ nalézt sebe sama, ať je trpělivý. Buďte víc spolu a snažte se povídat si. Následně začni zjišťováním, které intimní potřeby se změnily a které zůstaly při starém. Partner třeba nereaguje na staré známé dotyky nebo ho již neuspokojuje líbání. Pak není důvod pokračovat v tom, co mu nepřináší radost. To samé platí i u tebe. Máš-li radost, že tě hladí po vlasech nebo se dotýká tvých prsou, dopřej to sobě i jemu. Nech o sebe pečovat. V opačném případě navrhni, co bys sis sama přála. Tvoje přání a nápady pro něj budou klíčové.

Jak pošimrat fantazii?

Vycházej z toho, co ti samotné dělá dobře – a informuj o tom protějšek. Vždy, když bude vhodná příležitost, si promluv se svým partnerem o možných obavách a spolu hledejte řešení, které je přijatelné pro oba. Uvidíš, že se zanedlouho začneš cítit příjemně a budeš moci upřímně komunikovat o svých pocitech. A to je to nejlepší, čím se dá v podobné situaci začít. Jen je potřeba udělat první krok, zhluboka se nadechnout a vykročit. Nic to není, chce to jen trpělivost a čas.

Ta nejlepší doba na pokusy

Mimochodem, svůj nový sexuální život a jeho rozkvět můžeš podpořit i s přihlédnutím k menstruačnímu cyklu. Poprvé si na mazlení vyhraď období ovulace a těsně po ní. Každá žena totiž v této fázi chce být hýčkaná, obdivovaná a rozmazlovaná, což ovlivňují hormony. Je to proto skvělé období pro smyslné koupele, masáže i sváděcí rituály. Pokud se pokusíš odevzdat se partnerovi a dovolíš mu, aby tebou zase mohl být fascinován, pravděpodobně opět zažiješ pocit rozkoše a naplnění. Tak se otevři novým zážitkům.“

Trápí vás nedostatek sebevědomí, máte pocit, že vaše tělo není takové, jaké byste si představovali, bojujete neúspěšně s některými problematickými partiemi? Jste nešťastní v partnerství, v sexu, máte pocit, že jste na světě úplně sami a nikdo vám nerozumí?

Pak právě vám je určena poradna Enja, kde vám přední čeští odborníci pomohou najít odpovědi na otázky a potíže, které vás trápí.

Položte svůj dotaz Enje již dnes!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat