Modré oči jsou opravdu sexuálně nejatraktivnější

Proč je mezi hollywoodskými hvězdami tolik modrookých? Genetikové znají odpověď. Modré oči jsou totiž mezi všemi ostatními typy těmi sexuálně nejatraktivnějšími. Přitom toto zbarvení očí se v pravěku vyskytovalo mnohem častěji se snědou kůží a tmavými vlasy, teprve později se spojilo především s jedinci majícími světlou pleť a blond kštici.

„Zda je to přirozené, nebo jestli hollywoodské produkce volí záměrně modrooké herce, nevíme. Co víme, je to, že lidé s modrýma očima jsou obecně považováni za atraktivnější než lidé s očima hnědýma. Bylo provedeno mnoho výzkumů na toto téma a všechny došly ke stejnému závěru, většina lidí považuje modrooké jedince za atraktivnější než lidi s hnědýma či zelenýma očima,“ cituje magazín PEI.

Extrémní přitažlivost

Studie společnosti ScotlandsDNA zjistila, že v rámci Britských ostrovů převažovaly v posledních dvou tisících let oči hnědé, ale počet modrookých v posledních staletích narůstá.

„Modroocí lidé jsou sexuálně atraktivnější, je pro ně snazší najít si partnera a mají větší úspěch při reprodukci,“ tvrdí autoři.

Přitom výzkumy z minulého roku prokázaly, že všichni modroocí lidé pocházejí z jediného předka, u něhož se modré oči objevily před více než šesti tisíci let jako náhodná mutace. Gen pro modré zbarvení očí se pak rozšířil do celého světa také díky tomu, že lidé s tímto zvláštním barvivem v duhovce byli pro ostatní extrémně přitažliví.

Zbarvení očí nebo přesněji řečeno to, kolik hnědého pigmentu člověk v duhovce má, řídí gen OCA2. Jenže před více než šesti tisíci let došlo k mutaci, která vytvořila nový gen, jež dnes označujeme zkratkou HERC2. Ten přitom vypíná činnost genu OCA2 a zanechává duhovku modrou tak, jak ji má každý člověk těsně po narození.

Evropská pravlast

„Všichni modroocí lidé jsou majiteli stejné mutace, což znamená, že ji zdědili od jediného předka,“ píše deník Business Insider.

Modré oči se objevily poprvé v Evropě. Proto všichni modroocí lidé pocházejí z tohoto kontinentu.

Gen OCA2 má různé varianty – alely. A tyto varianty se liší v tom, kolik pigmentu se v očích objevuje. Někdo má tak oči temně hnědé a někdo jen světlé. Tyto alely jsou přitom dominantní, zatímco gen HERC2 je recesivní. To tedy znamená, že se projeví jen tehdy, když má člověk ve své dvojité sadě chromozómů po otci i matce gen HERC2. Pakliže ale zdědí gen jen po jednom rodiči a po druhém klasický OCA2, modrooký není, protože dominantní OCA2 se prosadí. Nicméně sám je přenašečem genu a může ho předat potomkům. Dva hnědoocí lidé tak můžou mít modrookého potomka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat