Pupínky v intimní oblasti. Kdy se máte bát?

Hrudky a hrbolky ve vaginální oblasti se vyskytují více než často. Co za nimi stojí a jak je léčit? V méně záažných případech pomůže i ingredience, kterou má každý v kuchyni!

Při sprchování si všimnete, že máte v rozkroku tak nějak něco navíc. Je to infekce, nebo snad sexuálně přenosná nemoc? Ve většině případů se za vznikem pupínků neukrývá nic dramatického, nicméně není pupínek jako pupínek. Některý sám zmizí, kdežto jiný si vyžádá složitější léčebný postup. Takže, kdy se bát?

Cysty

Cysty jsou jednou z nejběžnějších forem vaginálních pupíků. Vyvíjejí se jako hrbolky na vulvách nebo vaginální oblasti, a to z důvodu zablokovaných kožních žláz. Pokud jsou dostatečně velké a způsobují intenzivní nepohodlí, mohou být vyříznuty.

Zanícené vlasové folikuly

Tento jev, označovaný za folikulitidu, se často objevuje v genitální oblasti mužů i žen. Obvykle se jedná o infekci, která vyžaduje podávání antibiotik nebo vyříznutí dané oblasti.

Ucpané potní žlázy

Hidradenitis suppurativa je bolestivý stav, který vyplývá z ucpaných potních žláz a který zanechává tvrdé jizvy. Lze ho však léčit pomocí antibiotik a steroidů.

Genitální herpes

Jedná se o virovou pohlavní nemoc, jež je doprovázena svědivými, pálivými a bolestivými příznaky. Genitální herpes přitom může být léčen antivirovými léky.

Genitální bradavice

Infekce lidského papilomaviru způsobuje genitální bradavice. Bez léčby se napadené buňky mohou změnit v rakovinné. Specializované léky se však s tímto stavem vypořádají.

Molusky

Molluscum contagiosum je virová infekce kůže, či výjimečně sliznicových membrán, charakteristická tvorbou bradavičnatých útvarů. Jedná se o bezbolestnou infekci, která produkuje masité, perleťově zbarvené hrbolky ve vaginální oblasti. Inkubační doba, tj. doba od infekce až do objevení lézí, může být od jednoho týdne do šesti měsíců.

Obecně vzato, pupínky na vaginální oblasti mohou přirozeně zmizet v průběhu několika dní, v některých případech však vyžadují zásah lékaře. Primárně udržujte správnou hygienu postižené oblasti, používejte antibakteriální mýdlo a nikdy se pupínků nedotýkejte, abyste infekci nešířily do okolních oblastí.

Také nepoužívejte syntetické spodní prádlo, protože tím jen zvyšujete nepohodlí v postižené oblasti. Mimochodem, sůl přidaná do vody působí jako dobrý sterilizátor. Stejně jako pokrytí pupínků teplým, vlhkým ručníkem (snižuje to podráždění a zánět). O dalším postupu se však poraďte se svým lékařem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat