Počet neplodných mužů vzrostl o 700 procent

21.10.2018 | Sex a vztahy

Španělští a američtí andrologové tvrdí, že plodnost mužů na Západě je kriticky špatná. Za posledních patnáct let totiž počet mladých mužů majících neplodné sperma vzrostl o sedm set procent. A může za to především znečištění životního prostředí, nezdravá strava a životní styl, kouření a konzumace alkoholu a také plasty.

Od roku 1973 průměrný počet zdravých spermií v ejakulátu klesl o devětapadesát procent.

Co je příčinou?

„Nejpravděpodobnějšími faktory, které stojí za prudkým poklesem kvality spermatu, jsou vlivy prostředí jako kouření, stres, obezita a plasty,“ tvrdí jedna z autorek výzkumu doktorka Ashley Tiegs ze společnosti Reproductive Medicine Associates v New Jersey.

A svá tvrzení opírá o data získaná v USA a Španělsku mezi roky 2002 a 2017.

„Celkový počet pohyblivých spermií v ejakulátu je pro úspěch oplodnění a zdravý vývoj embrya nejzásadnější,“ tvrdí doktorka Tiegs.

Jak zvrátit nepřízeň osudu

Z výzkumu dále vyplývá, že muži žádající odbornou pomoc při neplodnosti mají stále stejný průměrný věk – šestatřicet roků. Za patnáct let se na tom nic nezměnilo. Co se ale změnilo, je fakt, že trvale klesá počet zdravých spermií v průměrném ejakulátu a že mužů vyžadujících asistenci lékařů při oplodnění přibylo o sedm set procent.

Mladým mužům pak autoři radí, pokud chtějí mít děti, měli by se vyhýbat životu v centru velkých měst, stresu, plastovým obalům na vodu a potraviny včetně plastového nádobí, kouření, nadměrné konzumaci alkoholu, nezdravým pokrmům, uzeninám a výrobkům potravinářského průmyslu, měli by zdravě jíst a především pravidelně několikrát týdně sportovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat