Co vše obnáší změna pohlaví

18.02.2021 | Zajímavosti

Dříve se transsexualita zaháněla vymítáním, později byla schovávána za jiné psychiatrické choroby, v šedesátých letech získala správné pojmenování a teprve dnes se s ní lidé mohou veřejně svěřovat a za pomoci lékařů si splnit sen o spokojeném životě ve správném těle. Zajímá vás, co obnáší změna pohlaví?

Drahá záležitost

V první řadě musíme říct, že se nejedná o žádný levný výstřelek. Změna pohlaví je složitý a nákladný zásah, který se mnohdy vyšplhá na statisíce korun. V Čechách takové operace provádějí pouze v Praze a v Brně. A právě v Brně provedli lékaři v sedmdesátých letech vůbec první změnu pohlaví, kdy muži vymodelovali z penisu funkční vaginu.

Z ženy mužem a obráceně

Lékaři se shodují, že muži mají při změně na ženské pohlaví oproti ženám jisté výhody. Především je modelace vaginy z penisu jednodušší a ta je následně plně funkční, tedy alespoň do té míry, aby mohla nová žena žít plnohodnotným sexuálním životem. Naproti tomu změna z ženy na muže s sebou přináší jisté nedostatky. Na modelaci penisu se používá tkáň ze zad nebo z předloktí, a to jak kůže, tak svalovina, ovšem plně funkční penis vyrobit nelze a k jeho ztopoření je zapotřebí použít mechanických pomůcek.  

Před operací

Proces přeměny pohlaví je velmi zdlouhavý proces, trvající mnohdy několik let. Předcházejí mu nejen hormonální léčba, ale také četná psychologická vyšetření, při kterých se lékaři přesvědčují, že by případná změna pohlaví mohla opravdu přinést pacientovi klid a plnohodnotný, sebevědomý život. Pacient musí být skálopevně přesvědčen o tom, že chce tímto procesem projít a naprosto změnit svoji identitu. Pokud v jakémkoli ohledu váhá, lékaři operaci neprovedou.

Před samotnou operací je třeba kromě pohlavních orgánů upravit další fyzické aspekty, které muže činí muži a ženy ženami. Podávání hormonů zajistí při změně na muže nárůst vousů a zhrubnutí hlasu, novým ženám naopak vousy růst přestávají. Tyto změny jsou nevratné, tudíž pokud se v průběhu léčby pacient rozmyslí, že operaci nepodstoupí, musí počítat s tím, že změny vyvolané podáváním hormonům nelze vrátit zpět.

Téměř hotovo

Když pacient projde složitým procesem vyšetření, hormonální léčbou a samotnou operací, často se uchyluje k drobnějším úpravám. Nové ženy si nechávají zvětšit prsa, zjemnit rysy obličeje nebo podstupují drobné liposukce za účelem dotvarování postavy, noví muži se naopak svých původních prsou zbavují.

Poslední etapou je změna identity. Pacient si obvykle změní jméno a nadále již žije jako někdo zcela jiný.

Ačkoli požadavků na změnu pohlaví přichází stále více, ne vždy tato změna pomůže pacientovi natolik, jak si sám představoval. Mnohdy je nový vzhled neuspokojí nebo jsou zavrženi rodinou a přáteli. Mnoho případů skončilo tragicky. Lékaři tedy apelují na případné zájemce, aby si vše nechali pořádně projít hlavou, svoje touhy konzultovali se svými lékaři a rodinou a teprve když bude jejich zájem skutečně trvat i několik let, se uchýlili k definitivnímu rozhodnutí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat