Sex na prvním rande je rozumný krok

10.03.2022 | Sex a vztahy

Tabuizace sexuality v devatenáctém století se přenáší do dnešních dní a v řadě lidí produkuje výčitky, když se vyspí s někým na prvním rande. Podle odborníků však takové výčitky nejsou vůbec na místě, pokud to zajiskří a oba zúčastnění to chtějí. Odhalit kompatibilitu v posteli hned na začátku nemusí být špatně. Naopak, může být jedním z důvodů, proč se seznamovat s dotyčnou osobou dál.

Podle odborných výzkumů neexistuje jasný recept na to, na kterém rande v pořadí je dobré mít sex, aby z toho vznikl dlouhodobý vztah. Užít si sex na prvním rande může být osvobozující a také mít pozitivní vliv na sebevědomí (1). Řada trvalých párů vznikla po sexu na prvním rande, jiní čekají na druhé či třetí. Důležité je, aby to vyhovovalo oběma partnerům a ani jeden se do sexu nenechal nutit. A nikdy také není dobré zapomínat na zdraví a chránit se před pohlavně přenosnými chorobami.

Mýty versus skutečnost

Touha po sexu na prvním rande byla vždycky připisována spíše mužům, o kterých dodnes vládne poměrně rozšířená představa, že si sex přejí kdykoli, kdekoli a s kýmkoli, tedy samozřejmě i na první schůzce (2). Jenže tohle je podle odborníků spíš mýtus a realita je někde jinde. Například jistá on-line seznamka, která patří k největším na webu, oslovila více než 5500 single mužů a žen a zaměřila se v průzkumu právě na první schůzku a sex. Navzdory všeobecnému názoru, že muži sex na prvním očekávají a žena v jejích očích klesne, pokud k milování nesvolí, počítá se sexem při první schůzce jen 6 % mužů! Ovšem – jak autoři průzkumu dodávají – neznamená to, že by je taková „náklonnost“ ze strany žen nepotěšila. Více než 50 % oslovených (a to mužů i žen) považuje rande za povedené, pokud je ukončeno polibkem (3).

Zdroj: (1) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224499.2012.714012?journalCode=hjsr20, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3613286/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3399251/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat