Když jsme nevyspaní, tak máme častěji sex bez ochrany

14.06.2019 | Sex a vztahy

Nedostatek spánku souvisí se zhoršenými funkcemi mozku. Těžce nevyspaný mozek se chová stejně jako ten opilý. Není tedy divu, že opilí a nevyspaní lidé mají stejně špatné reakce a úsudek. Ze studie vědců z Pensylvánie vyplývá, že nevyspaný mozek teenagerů zvyšuje rizikové chování při sexu. Mladí lidé, kteří nespí dostatečně, mnohem častěji podnikají rizikové formy sexu.

Protože nevyspaný mozek jim brání rozhodovat se rozumně a s jasnou myslí. Přitom právě teenageři často spánek šidí více než ostatní věkové vrstvy dospělých. Bohužel se pak chovají stejně, jako by byli na drogách či alkoholu.

Sexuologové z RAND Corporation v Pensylvánii sledovali 1 850 teenagerů po čtyři roky do jejich devatenácti let věku. Sledovali spánkový režim a také pohlavní aktivity adolescentů. Jen něco málo přes čtvrtinu mladistvých spalo každou noc dostatečně. Mezi teenagery, kteří spali dostatečně a nedostatečně, nebyl rozdíl v tom, jestli mají sexuální život a jak často souloží. Ale rozdíl byl v tom, jestli používají kondom při náhodném sexu. Vyspaní teenageři dvakrát častěji než ti nevyspaní.

„Nedostatečný spánek může zvýšit rizikové sexuální chování u mladistvých tím, že nevyspaný mozek má horší schopnost rozhodování a jedná impulzivněji,“ tvrdí jedna z autorek studie doktorka Wendy Troxel.

Špatná zpráva pro slast

Nedostatek spánku se ovšem také negativně projevuje na kvalitě sexu. Vědci z Floridy totiž prokázali, že lidé spící alespoň osm hodin denně mají nejkvalitnější sexuální život a také nejvíce orgasmů. A to jednoduše proto, že spánek podporuje tvorbu testosteronu v těle, a tím posiluje chuť se milovat i schopnost vzrušit se a vyvrcholit.

Profesorka Laurie Mintz z University of Florida zjistila, že lidé spící minimálně osm hodin denně mají kvalitnější pohlavní život. Ženy jsou odpočaté a mají silnější libido, muži mají vyšší hladinu testosteronu v krvi a nižší hladinu stresového hormonu kortizolu v krvi, takže dosahují kvalitnější erekce a mají více energie pro soulož.

„Mnoho žen se potýká s nedostatkem chuti na sex. Snaží se zvládnout různé požadavky života – práci a děti. Cítí se unavené a stresované. Nedostatek spánku snižuje chuť na sex a nedostatek sexu způsobuje nekvalitní spánek, takže je to začarovaný kruh,“ tvrdí profesorka Mintz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat