Vitalita muže a ženy se rozchází

Večer se sotva zvládnete dodívat na film, zatímco váš partner má energie na rozdávání – a dožaduje se milování. Proč jste tak rozdílní? Ženy pocházející z Venuše mají úplně jiné poslání než muži!

Pokud máte potíže se synchronizací svého spánkového plánu s tím partnerovým, nabízí se vědecké vysvětlení. Tým vědců, jehož závěry uveřejnil odborný časopis Science, zjistil, že pohlaví má zásadní vliv na to, jak se člověk v ranních nebo nočních hodinách chová.

Cirkadiánní rytmus jako výhra i problém

Výzkumníci díky analýze několika studií, jež se zabývaly spánkovými vzorci, odhalili, že ženy mají tendenci být ráno svěžejší a později během dne aktivnější, kdežto pánský čas, ostražitost a chuť něco podnikat, přichází až večer. 

Ženy také podle všeho zvládají narušení normálního cirkadiánního rytmu (kolísání aktivity a bdělosti) o dost lépe, což je činí odolnějšími. U mužů pak výkonnost a bdělost klesá hlavně odpoledne. Vědci z americké Pensylvánské univerzity přitom nenašli přesnou příčinu v cirkadiánních rytmech, ale mají svoji teorii.

Prastaré nastavení přírody?

„Jedním z možných důvodů je, že ženy historicky hrály větší roli při výchově potomků,“ říká Seán T. Anderson s tím, že tyto dřívější rytmy jim možná pomáhaly snáze se synchronizovat s malými dětmi, které srší energií spíš v dopoledních hodinách. „Dámy zároveň spí kvalitněji a z tohoto důvodu jsou odolnější vůči nočním poruchám. To tuto myšlenku jedině podporuje,“ dodává uvedený vědec. Ať už je to, jak chce, lze podniknout kroky k synchronizaci cirkadiánního rytmu s partnerem?

Pokud se stále nemůžete společně potkat v posteli, nebo spolu netrávíte čas, protože jeden nebo druhý je nesmírně unavený (na cokoli), snažte se to vzít sportovně. Když zjistíte, že jste vzhůru, zatímco váš protějšek spí, pak máte čas na osobní aktivity, o které by partner nemusel mít zájem. Malý kompromis se však hodí vždycky.

Jak se sladit? Chce to trpělivost!

Ta noční sova ve vašem vztahu (partner) vám může pomoci s denními povinnostmi. Čím méně starostí budete mít, tím víc energie vám ve večerních hodinách zůstane. Vy coby skřivan dodržujte hydratační režim a na jídelníček zařaďte víc povzbuzujících potravin, ke kterým patří avokádo, banány, brokolice, čočka či sezamová semínka.

Čas, kdy se muž a žena sejdou

Sovu nenechte ponocovat, poraďte jí, aby se vyhýbala modrému světlu (telefonům, tabletům, počítačům) i kofeinu v pozdních večerních hodinách. Po probuzení do ložnice pouštějte čerstvý vzduch (a to i v zimě), ten udělá dobře vám oběma. Vaše cykly se po pár týdnech mírně upraví tak, že spolu strávíte o pár desítek minut navíc. A další dobrá zpráva? Hodiny mužského a ženského těla také stárnou. Vědci tvrdí, že s příchodem důchodového věku se ženské a mužské tělo začíná harmonizovat, tak hlavu vzhůru.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat