Čas na těhotenský test lze vypočítat

Pomilujete se a doufáte, že tentokrát to konečně klapne. Tolik po miminku toužíte! Možná tak moc, že samou nedočkavostí saháte po těhotenském testu hned za několik dní po souloži. Může vám tak brzy něco ukázat?

Doba potřebná k otěhotnění po milování závisí na situaci. K početí může dojít za několik hodin až dnů. Obecné pravidlo však zní, že průměrný menstruační cyklus má 28 dní a k oplodnění dochází zhruba uprostřed. Tedy pochopitelně, že ne vždy.

Věk jako rizikový faktor

Podle Americké společnosti pro reprodukční medicínu má zdravá třicetiletá žena dvacetiprocentní šanci, že každý měsíc otěhotní, pokud bude mít sex během plodného období, tedy těsně před nebo během ovulace. S věkem však šance samozřejmě klesá, ve 40 letech věku je to pouhých pět procent.

V hlavní roli hormon

K oplodnění může dojít, pouze pokud se setká životaschopné vajíčko se spermiemi. Věděli jste, že spermie přežijí v ženském reprodukčním traktu asi pět dní? To vajíčko žije po ovulaci 12–24 hodin. To znamená, že oplodnění je možné, pokud k pohlavnímu styku dojde kdekoli od několika dnů před ovulací do přibližně jednoho dne po ní.

Poté, co se spermie spojí s vajíčkem, cestuje tenhle „balíček“ dolů vejcovodem a do dělohy, kde se vajíčko musí implantovat do děložní stěny. (Podle vědců se však neimplantuje až polovina všech oplodněných vajíček. V těchto případech oplodnění nevede k těhotenství.)

Pokud se celý proces podaří, tělo začne produkovat více hormonu nazývaného lidský choriový gonadotropin (HCG). K tomu obvykle dochází 6–12 dní po ovulaci. A tady už to začíná být zajímavé.

Kdy provést těhotenský test?

Těhotenské testy kontrolují hladinu uvedeného hormonu HCG. Logicky nemohou vyprodukovat pozitivní výsledek, dokud úrovně HCG nevzrostly dostatečně vysoko tak, aby byly zjistitelné. To znamená, že většina testů ukáže pozitivní výsledek minimálně 10 dní po ovulaci. Do té doby se nezřídka objevují výsledky falešně negativní a test se musí opakovat, zvlášť tehdy, když žena zaznamená oteklé a bolestivé bradavky nebo prsa, nevolnost, zvýšenou únavu, zvracení, častější močení, neobvyklou citlivost na pachy a averzi vůči určitým potravinám. Všechny tyto příznaky poukazují na rané těhotenství.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat