Nuda ve vztahu je tichým, ale velmi spolehlivým zabijákem

Nejdřív to jiskří, chemie v novém vztahu by se dala snad i krájet, nepotřebujete jíst ani spát. Začátky jsou krásné, ale všechno tohle nové a hezké netrvá věčně. Dříve či později lásku zakalí všednost, která může ohrozit i ty na první pohled nejstabilnější partnerství. Čím ji přebít a proč vztahovou vyčpělost neřešit jenom doma?

Podle vědců se dá moment, kdy v partnerství opadne vzrušení, vyčíslit. Často se to stává zhruba po 12 měsících od seznámení. Neokoukanost nahradí stereotyp a nuda. A právě v takovou chvíli je třeba vyvinout úsilí, které běžné činnosti přetvoří zpátky do roviny zábavy (1).

Vlastně je jednou za čas vhodné partnerství oprášit a dodat mu šťávu, je to takový údržbový plán a preventivní opatření proti rozchodům. Ostatně, k zubaři taky chodíte na pravidelné kontroly. Ve vztahu je to podobné. Až fáze líbánek skončí, a vy si všimnete, že se do vašeho partnerství vkrádá šeď, je to prvním krokem k nápravě. Tohle můžete udělat!

Nepředstírejte, že se nic neděje

Taková ta běžná otrava. Do práce, z práce, večer u televize. Vy víte, že vám to zrovna moc nevyhovuje, ale jak to vnímá protistrana? Před partnerem se zmiňte, jestli to registruje, naznačte mu, že jste ve fázi, kdy vám stereotyp dělá problém a že by bylo fajn s tím „něco“ udělat. Tím vytvoříte prostor pro jeho názor a věcné návrhy, podpoříte společnou konverzaci. Jakmile prolomíte hradbu mlčení, mluvte už o konkrétních plánech.

Navštívíte přátele, které jste roky neviděli? Pojedete na výlet na druhý konec republiky? Plánujte společné věci, i maličkosti se počítají – a stimulují spontánnost. Důležité je však především změnit prostředí.

Usilujte o změnu, která podporuje další změnu

Nezáleží na tom, co děláte nebo kam jdete. Je klíčové připomenut si, jaké to bylo kdysi, když jste se procházeli na první schůzce. Foukal vítr, bylo teplo, dali jste si zmrzlinu. Vaše setkání byla plná emocionálních reakcí a dobrou zprávou je, že opakování a připomínání si již zapomenutých chvil podporuje pocit štěstí.

Zbavte se fenoménu „až“

Až bude lepší počasí, až děti povyrostou, až zhubnu a budu se sama sobě líbit, až našetříme, až si koupíme auto… Pamatujete si, jaké úsilí jste dřív vynaložili proto, abyste mohli být spolu? Nečekejte na „vhodnější“ dobu, ta je právě teď. Snažte se svůj čas využít na maximum, v době partnerské stagnace vytvářejte seznamy cílů, kterých chcete dosáhnout (společně), zamyslete se, co jste vždycky chtěli zkusit, ale báli jste se toho proklatého „až“. Staňte se aktivnější.

Obnovte fyzické spojení

Dotyk má léčivé účinky. Patří k formám komunikace, snižuje stres a stimuluje mozek k produkci endorfinů, což jsou hormony, které mají na svědomí dobrou náladu a stavy euforie. Držte se za ruce, pohlaďte po zádech, tulte se k sobě, když sledujete film. Láska vytváří lásku.

Neříkejte si, že jste staří na tohle a tamto

Vzít si deku do parku a uspořádat piknik? To dělají „jen praštění dvacátníci“! Ale kdeže. I vy můžete vzít proutěný koš, naskládat do něj pár dobrot, lahev vína a repelent a vyrazit do přírody. Tohle o věku není, jen o přístupu. Pokud se chcete nudit zbavit, je třeba ten svůj změnit a nehledat problémy tam, kde nejsou. Bavte se, žijeme jen jednou.

Zdroj: (1) www.health.clevelandclinic.org/what-is-the-honeymoon-phase/, názor autora - zbytek článku






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat