Sexuální harašení je i dnes častý problém

Catcalling je jedním ze způsobů sexuálního harašení. Zní možná něžně – tohle „volání koček“, ale jde o sexistické chování mužů, které zná většina žen. Jak se mu bránit?

„Taková hezká ženská a sama?“

„Super kozy!“

„Tak tuhle bych klidně o….l.“

Znáte tyhle věty? Pak znáte i catcalling.

Co je catcalling?

Catcalling z angličtiny znamená „volání na kočičky“. Tento výraz se používá, když někdo na veřejnosti na ženu píská, volá nebo dělá sexistická gesta. To jsou přesně ty momenty, kdy si přeji být velký, extrémně silný muž nebo profesionální boxer či majitel nějaké zatraceně opravdické bouchačky. Tyhle ne zrovna korektní myšlenky má žena, když ji na ulici někdo sexuálně otravuje, protože přesně to catcalling je – verbální, sexuální obtěžování na veřejnosti.

Proč to muži dělají?

Bohužel stále existují lidé, kteří vám na catcalling řeknou, že to je pro vás přece něco jako kompliment. A to je vážně k vzteku, protože v tomhle případě přece vůbec nejde o milá slova, kompliment nebo něco podobného. Je to urážka a vždy jde také o pocit mužské nadřazenosti. Protože právě když jde žena kolem skupiny mužů, kteří začnou pískat nebo mlaskat, nebo dokonce dělat sexuální gesta a pohyby, pak by všem snad mělo být jasné, že tohle s komplimentem nemá nic, ale vůbec nic společného.

A takové chování je obtěžování, protože překračuje hranice minimálně slušného chování. Žena je degradovaná na objekt nějakých mužských pseudo-námluv. A ano – nás to štve!

A samozřejmě jde také vždy o mocenskou hru. Moc a jistou mužskou nadřazenost. Jde o jejich pocit sebedůvěry, kdy je žena jen pouhý objekt, jednak jak zaujmout kamarády nebo okolí, a jednak ten zřetelný postoj přemýšlet o ženě jen jako o tělesné schránce. Bohužel se ne zřídka jedná o skupinu více mužů, takže ani jako mistryně světa v boxu nemáte v ruce nejlepší karty, jak se bránit, pokud by došlo na „souboj“.    

A to zanechává v ženách (a někdy i slabších mužích, kteří jsou obtěžováni také) pocit hněvu, právě ve chvíli, kdy se cítí bezbranné a ponížené. A catcalling se bohužel týká sakra velkého množství žen! Až teprve s „metoo“ vyšlo najevo, kolik žen se musí nebo muselo v životě vypořádat s nějakým sexuálním obtěžováním, nebo dokonce tělesným napadením.

Jak se bránit?

Nejhorší je, že takového muže nemůžete v daném okamžiku ani poučit ani mu cokoli vysvětlit. Většinou totiž stojí v hloučku jiných mužů a určitě by se před nimi „nesnížil“ k omluvě. Je proto nutné vymyslet strategii, jak takovému obtěžování zabránit.

Chodit na kurzy sebeobrany, nenosit vyzývavé oblečení, nevypadat moc sexy a rozhodně nechodit večer nikde sama. To jsou rady, které ještě stále v naší společnosti panují. A upřímně – stejně ničemu nepomohou. Je nutné především změnit myšlení společnosti, a to začíná už u výchovy malých chlapců a dívek a pokračuje celý život. Důležitá je komunikace mezi muži a ženami, pochopení obou pohlaví, více respektu jeden k druhému, a především nepasovat ženy neustále do role sexuálního objektu – ať už je to v reklamě, filmu nebo jiných médiích.

Zdroj: názory autora, birdie.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat