Sperma pod drobnohledem

Většina mužů zbožňuje, když ho může rozetřít po milenčiných prsou, břichu nebo obličeji. Pánský ejakulát lepí a někdy zapáchá, ale i tak je fascinujícím produktem lidského těla. Jak dlouho spermie přežívají v ženském těle a o kolik klesla kvalita tohoto „mužského materiálu“?

Nejčastější dilema při sexu. Polykat, nebo nepolykat? Bez ohledu na to, kam to máte nejraději, vás tyhle zajímavosti o ejakulátu překvapí.

Semeno už není tak kvalitní

Neplodnost se definuje jako neschopnost páru otěhotnět po dobu jednoho roku, a to i přes pravidelný pohlavní styk. V takovém případě lékaři hodnotí oba partnery a zjišťují příčinu. U mužů je základním kamenem hodnocení plodnosti analýza spermatu, řeší se jejich počet, koncentrace a pohyblivost spermií (2). V roce 2019 vědci odhalili, že podíl mužů s normálním celkovým počtem pohyblivých spermií se za posledních 16 let snížil přibližně o 10 % (1). Navzdory klesající kvalitě v souvislosti s plodností, se však z mužského ejakulátu stále vaří.

Lze přidávat do jídel i nápojů

Jistý Paul Photenhauer (3), autor knih Přírodní sklizeň – sbírka receptů na bázi semene (Natural Harvest, 2008) a Semenologie – příručka spermabarmana (Semenology, 2013), sperma považuje za super ingredienci, která obsahuje bílkoviny, minerály a další cenné látky, jež se dají využít pro gastronomii. 65-70 % spermatu obsahuje fruktózu bohatou na semennou tekutinu. Dá se hovořit i o enzymech či lipidech. Proto výše uvedený dobrodruh světu předhodil pár svých osvědčených receptů, které můžete vyzkoušet i vy.

Mění barvu

Normální sperma je bílé až světle namodralé nebo našedlé barvy. U některých však může být nažloutlé, nazelenalé nebo dokonce načervenalé. Změna barvy poukazuje na infekci, změny v semenné tekutině, přítomnost buněk hnisu nebo krve ve spermatu. Pokud jsou odchylky od normálu výrazné a trvají dlouho, jsou důvodem pro další analýzu. Není těžké uhodnout, že hodně se toho dá vyčíst i z nepříjemného zápachu (4).

Jedno varle stačí

Pokud muž ztratí jedno varle, druhé je obecně schopné vytvořit dostatek spermií k „vytvoření“ dítěte. Zbývající varle totiž často trochu povyroste, aby se rozmnožovací schopnost zachovala (4).

Výstřikem to nekončí

Možná, že jste si tuhle otázku už někdy položili. Jak dlouho může žít spermie uvnitř ženského těla? Odpověď: Dva až pět dní. Miluje totiž teplé vlhké prostřední. Mimo lidské tělo přežívá jen několik minut, takže se nebojte, že ji najdete na toaletě nebo ve vířivce. Sluší se také uvést, že semeno a sperma není to samé. Spermie tvoří jen asi 5 až 10 procent z celkového objemu ejakulátu (5).

Výroba trvá déle, než si myslíte

Spermie přejdou od vytvoření k ejakulaci náročným procesem trvajícím přibližně tři měsíce. Nejprve trvá asi 64 dní, než mužské tělo sperma vyprodukuje, pak následuje dalších 24 až 28 dní, než je transportováno a nakonec ejakulováno (4). To jste věděli?

Zdroje: (1) www.news.virginia.edu/content/male-fertility-declining-studies-show-environmental-toxins-could-be-reason, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556033/, (3) knihy: Paul Photenhauer: Přírodní sklizeň – sbírka receptů na bázi semene (Natural Harvest, 2008) a Semenologie – příručka spermabarmana (Semenology, 2013), (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564369/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3091823/

 






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat