Tvrdohlavé lži kolem sexu

Co se týče znalostí o sexu a sexualitě, jsme dnes jistě blíže pravdě, než jsme byli před 100 lety. Některé omyly jsou však tak zakořeněné, že jim někteří stále věří – a v horším případě je přenášejí dál na své děti.

Sex je jedna z nejzákladnějších a nejpřirozenějších věcí v životě – a přesto lidé už pár staletí systematicky a velmi úspěšně zametají vše, co s tím souvisí, do špinavého kouta a činí z toho tabu. Vytvářejí umělé bariéry tam, kde by žádné být neměly a nabízejí spoustu prostoru pro chyby a lži. Je tedy dobře, že už jsme pochopili, že sex v tomto špinavém koutě nemá místo a že o něm můžeme otevřeně mluvit. Ale měli bychom opravdu pomalu hodit za hlavu pár obzvlášť tvrdohlavých sexuálních lží.

Sex je pro reprodukci

Je pravda, že jedním z možných důsledků pohlavního styku je, že přibližně devět měsíců později se může jako následek narodit dítě. Ale kromě toho sex zvyšuje produktivitu v práci, je dobrý pro sebevědomí, udržuje nás zdravé, upevňuje vztahy – a je stejně smysluplný a cenný pro homosexuální páry nebo lidi, kteří nechtějí mít děti, stejně jako pro budoucí rodiče. Jestliže smysl života nutně nespočívá v předávání vlastních genů, nespočívá v tom pravděpodobně ani jediný smysl sexu...

Nemluvíme o sexu

Proč ne? Sex by měl být jedním z velkých témat konverzace, zejména ve vztahu. "Zajdeme o víkendu na večeři? Ach ano, samozřejmě, ale měli bychom si předem naplánovat nějaký čas na sex, jinak se k tomu tento týden nedostaneme!" Také bychom měli mít možnost mluvit o sexu s přáteli stejně volně jako o receptu na müsli, kterým si každý den sladíme ráno.

Muži si sex užívají více než ženy

"Ženy dosahují orgasmu hůře, někdy je sex bolí a stejně po něm tolik netouží" – typická hloupost, která ale uvízla v mnoha hlavách. Jistě, pokud žena spí s partnerem, který neplní její touhy, pravděpodobně bude mít problémy s orgasmem a nebude ji sex moc bavit. Ale prodávat to jako fakt, který my jako ženy musíme přijmout, je extrémně problematické! Lepší, když se shodneme: Sex by měl být krásný pro ženy i muže – pokud tomu tak není, je něco špatně.

Ženy nemohou mít nezávazný sex

Ve známosti na jednu noc jsou ženy ty chudinky a muži prasata – obráceně by to přece nešlo, že? To, zda se u člověka po náhodném sexu vyvinou city či nikoli, závisí na postoji, se kterým k věci přistupuje, na fázi života, ve které se nachází, na způsobu, jakým byl sex praktikován atd. atd.

Panenství je posvátné

Zejména ženy by napoprvé měly počkat na „toho pravého“ a nevzdávaly se lehkovážně svého panenství. Proč prostě neřekneme mladým ženám, že jejich první sex z nich dělá jen trochu zralejší a zkušenější – ale ne hodnotnější nebo méněcenné osoby!

Dlouhé čekání je prudérní

Novější, ale neméně falešná sexuální lež: každý, kdo přijde o panenství mnohem později, než je průměrný věk, nebo kdo se v novém vztahu na „dlouhou“ dobu zdrží sexu, je rychle označen za prudérního. Nejsou ale lidé, kteří každý den nejedí čokoládu, automaticky bonvivánové? Možná rádi chodí do sauny nebo milují pobyt v přírodě! Všichni máme jiné potřeby a způsoby života a měli bychom to přijmout a respektovat bez posuzování. 

Čím otevřenější k sexualitě, tím sebevědomější

Sex už (doufejme) není tabu – ale pro někoho je stále něčím intimním a soukromým. Jinými slovy: Pokud chcete, můžete o tom mluvit s každým, kdo chce poslouchat, pokud nechcete, nemusíte. V ideálním případě si nebude nikdo nic vynucovat a nikdo nic potlačovat. 

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat