Nouzová antikoncepce po styku není to pravé ořechové pro ženu

Když se v posteli stane nehoda, z níž se může vyklubat nechtěné početí, nabízí se nouzová antikoncepce, která po nechráněném styku dokáže těhotenství zabránit. Vy tak svůj problém možná vyřešíte, ale menstruace bude hodně zmatená! Tak se nelekejte a s jistými změnami raději počítejte.

Sex přináší mnohá překvapení, z nichž některá jsou smyslná a zatraceně příjemná, o jiných se to říct nedá. Mezi dost nepopulární zážitky dozajista patří prasklý kondom. Jenže co pak? Na paniku není čas, pro záchranu je nutné vyrazit do nejbližší lékárny, kde je k dispozici takzvaná antikoncepce nouzová.

Když biologické hodiny ještě netikají

Tyto volně prodejné tabletky fungují na jednoduchém principu – zabraňují těhotenství dříve, než k němu může dojít. Konkrétně pak tím, že zamezí uvolnění vajíčka z vaječníku, čímž naruší ovulaci. Pomáhá jim v tom obsažený hormon zvaný levonorgestrel, což je stejný hormon, který se běžně používá i v jiných antikoncepčních pilulkách. Čím dříve po nechráněném styku se tento prášek spolkne, tím bývá účinnější. Jde-li o nejdelší časový horizont, obvykle se hovoří o 72 hodinách od erotické „nehody“. Jedná se o jednoduché, dostupné a vysoce účinné řešení problému, které už mnoho párů jistě zachránilo. Co ale vedlejší účinky?

Daň v podobě nedochvilné menstruace

Právě kvůli zpožděné ovulaci dochází ke změnám a narušení menstruačního cyklu. Krvácení může začít o pár dní dříve, nebo naopak později. Od normálu se však může lišit i intenzitou a délkou trvání, stejně jako podivným špiněním před i po něm. Pokud by vás tato situace hodně znepokojovala, vyhledejte svého gynekologa a vše s ním zkonzultujte. Čistě pro jistotu a váš klid. Odborníci se ale shodují, že tyto změny se týkají pouze daného měsíce a ty následující už si cyklus „stavět hlavu“ nebude a vrátí se ke svému obvyklému harmonogramu. V případě, že byste pilulku „po“ užívala častěji, tedy počítejte s tím, že vaše menstruace bude hodně nepředvídatelná.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4216625/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat