Sex má blahodárný účinek na mozek

Další výhoda milování odhalena. Pokud se budete pravidelně mazlit, podpoříte své kognitivní funkce, a to především ve vyšším věku!

Mezi výhody aktivního sexuálního života patří nižší krevní tlak, lepší imunitní systém, odolnější dokonce i vůči covidu-19 (1), podpora zdraví srdce, snížení rizika srdečních onemocnění, redukce stresových hormonů a eliminace úzkosti a deprese, příznivé působení na libido, okamžitá úleva od bolesti či lepší spánek. O tomhle všem se ví, ale co kdybychom vám řekli, že vás sexuální život může učinit chytřejšími?

Ve dvou se to lépe táhne

Nová studie (2), publikovaná v odborném časopise The Journals of Gerontology, Series B: Psychological and Social Sciences, dospěla k závěru, že zejména u starších lidí je pravidelný sex spojen se zlepšenou funkcí mozku! Vedoucí výzkumu, doktorka Hayley Wright, se nechala slyšet, že sexuální vztahy v pozdějším životě jsou důležité nejen pro sex jako takový, ale i pro podporu kognitivních funkcí. Výsledky přitom hovoří jasně.

O krok napřed nejen v křížovkách

Výzkumníci (2) z univerzit v Oxfordu a Coventry se zeptali 73 účastníků, mužů a žen ve věku 50 až 83 let, na jejich sexuální aktivitu. 37 dotazovaných uvedlo, že měli sex každý týden, 26 respondentů se milovalo zhruba třikrát měsíčně a 10 nikdy. Po vyplnění dotazníku byla hodnocena mozková funkce účastníků a závěry ukázaly, že ti, kteří si užívali aktivního sexuálního života, v některých úkolech dosáhli v průměru o dvě procenta vyššího skóre než ti, jež uvedli, že mají sex třikrát měsíčně. A jak dopadly osoby bez sexu? U nich se v porovnání s nejaktivnější skupinou jednalo o propad čtyř procentních bodů.

Návod, jak si zkrátit zimu

Akademici tak dospěli k závěru, že pravidelný sex má největší dopad na vizuální testy a dovednosti verbální plynulosti, ale neovlivňuje pozornost. Nejsou si přitom jistí, proč existuje souvislosti mezi sexuální aktivitou a zlepšenou funkcí mozku, ale mají podezření, že by to mohlo mít něco společného se sekrecí neurohormonů, jako je dopamin nebo oxytocin, které přenášejí signály v mozku (2).  Ať tak či onak, lepší důvod nebo snad výmluvu, proč se milovat čím dál častěji, najdete jen stěží.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8446874/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6294227/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat