Psoriáza a milostný život dohromady nejdou

Jaký je sex s lupénkou? To pochopí jen ten, který ji má. Je těžké na ni nemyslet, nebo ji dokonce přehlížet, a proto tak moc ovlivňuje milostné životy. Nedovolte, aby nad vámi vyhrála, k lásce se postavte čelem!

Když lidé mluví o psoriáze neboli lupénce, zaměřují se většinou na fyzické projevy tohoto stavu. Ale vzhledem k tomu, že lupénka je často velmi viditelným onemocněním, nemělo by být žádným překvapením, že její negativní dopady sahají mnohem hlouběji než ke vzhledu (1).

Nemiluji se. A to je ten problém

Psoriáza ovlivňuje psychicky a emocionálně, zejména pokud jde o seznamování, vztahy, lásku a intimitu. Někteří lidé s lupénkou jsou nervózní z držení se za ruku s novým partnerem a jiní se vztahům vyhýbají úplně. Mnozí se obávají, jak je budou ostatní vnímat. To vše může v soukromém životě způsobit pořádný zmatek (2). Právem?

Psoriáza (1) je zánětlivý stav, který postihuje kůži, pokožku hlavy, nehty a klouby. Existuje přitom několik typů psoriázy, nicméně nejběžnější je druh nazývaný plaková psoriáza. U této formy onemocnění zánět vede k odbarveným a svědivým vyvýšeným lézím (nazývaným plaky) a šupinám, jež se objevují na kůži. K tomu dochází, když hyperaktivní imunitní systém člověka urychluje růst kožních buněk.

Kde všude lupénku čekat?

Typicky se plaková psoriáza objevuje na částech těla, jako jsou lokty, kolena, nohy, spodní část zad a pokožka hlavy. U některých tento stav postihuje pouze malou část těla, ale může být také rozšířenější a závažnější. Na rozdíl od běžných mylných představ lupénka není nakažlivá. Většinou se vyvine z genetických dispozic či jako spouštěč špatného životního stylu (na vině je stres nebo kožní infekce). Symptomy psoriázy se pak objevují v jakémkoli věku, a téměř vždy způsobí poprask (3).

Nesahej na mne, prosím!

Pro řadu jedinců je život s velmi viditelným kožním onemocněním zásahem do jejich sebevědomí. Psoriáza je zdrojem rozpaků, studu i depresí. Jistě, existují způsoby, jak lupénku na veřejnosti zamaskovat, ale to v soukromí lze jen těžko. Když psoriáza negativně ovlivňuje vlastní sebeobraz, jednoznačně překáží fyzické intimitě, zvlášť u té formy, která se běžně vyvíjí v kožních záhybech v podpaží, tříslech, genitáliích a dalších částech těla. Už jen pouhý dotek ze strany partnera může být nepříjemný (2).

Možnosti nápravy

Naštěstí léčba psoriázy dokáže snížit její dopad na sebevědomí a vztahy. Lékařští odborníci, jako jsou dermatologové, nabízejí metody k lepšímu zvládnutí příznaků lupénky a dopadu, který toto onemocnění může mít na sebeobraz člověka. Mezi běžné možnosti léčby patří biologická léčiva, jež upravují imunitní systém tak, aby zklidnil zánět spojený s psoriázou. Lokální léky následně cíleně ulevují od symptomů, s psychickým stavem pacientů pracují psychologové a psychoterapeuti (4).  

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448194/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6861725/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7122924/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6471628/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat