Svatý Valentýn je příjemným osvěžením ekonomiky

Valentýn nemají v oblibě jen zamilovaní, ale i obchodníci a provozovatelé restaurací. A kdo by se tomu divil, když jsou díky němu o několik milionů bohatší! Jde tady pořád  ještě o lásku? Anebo spíše o peníze?

Svatý Valentýn jako tradičně připadá na 14. února. Že se významný den všech zamilovaných nezadržitelně blíží, nelze přehlédnout, protože většina obchodů vytáhla svůj obvyklý srdíčkový sortiment už s pěkně velkým předstihem. Kolik peněz se na tom dá vydělat?

Víme, koho to vlastně oslavujeme?

Pověstí o vzniku tohoto anglosaského svátku je hned několik. A dodnes se čile spekuluje, která je ta správná. Jediné, v čem se zvěsti shodují, je, že jistý Valentýn, který ve věku 97 let zemřel 14. února roku 274, je skutečně existující historickou osobností. Ať už to byl tajně oddávající věrný služebník církve, jak hovoří první zdroje, nebo světaznalý zázračný léčitel, jak uvádějí ty druhé, jisté je, že Valentýn hodně vydělává i po smrti (1). A jde o závratné částky!

Když vzduchem létají miliardy

Podle prestižního časopisu Forbes, který zveřejnil výroční zprávu světové maloobchodní asociace National Retail Federation (2), Američané za svátek zamilovaných každoročně utratí bezmála 24 miliard dolarů. Ano, vidíte dobře! Každý tamní valentýnský nadšenec své drahé polovičce koupí dárky za  necelé čtyři tisíce korun, přičemž nejčastěji jde o květiny, šperky a poukazy na romantické zážitky. Jaké je to u nás? Skromnější, přesto drahé.

Dnes tě vezmu na večeři, miláčku!

Ze statistik (2) vyplývá, že v našich evropských končinách Valentýn „řeší“ pouze čtvrtina populace starší 15 let, tedy přibližně 2 270 000 lidí. Češi se k tomuto svátku staví celkem vlažně, přesto prodejcům vydělají něco okolo 1,5 miliardy korun. A to se počítá! Muži utrácejí za dary v průměru 750 korun, ženy jsou šetřivější a do svých partnerů investují zhruba 600 korun. Dvě pětiny slavících zvou své protějšky na luxusnější večeři, díky čemuž se tržby provozovatelů restaurací pravidelně navyšují o 450 milionů korun.

Zdroje: (1) en.wikipedia.org/wiki/Valentine%27s_Day, (2) www.nrf.com/media-center/press-releases/americans-spend-239-billion-valentines-day-year?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat