Jízda na červenou má jistá pravidla

To, že máte menstruaci, neznamená, že se musíte vzdát sexuální aktivity. Pro některé ženy je milování během krvácení ještě příjemnější než v jiných obdobích měsíce. Je však třeba předcházet potížím, včetně otěhotnění!

Sex je normální součástí života a měly by si ho užívat všechny ženy, pokud na něj mají náladu. To se týká i „červeného období“. Potřeba lubrikace se během menstruace snižuje a orgasmus může zklidnit příznaky související s menstruací, jako jsou křeče. Navíc vědci dospěli k závěru, že sexuální aktivita (ať už máte menstruaci, nebo ne) u některých jedinců zkrotí migrény a bolesti hlavy (1). Ovšem každá mince má dvě strany.

Riziko infekce ze sexu během menstruace

Podle gynekologů je důležité při menstruaci praktikovat bezpečný sex, protože během této doby můžete stále dostat nebo přenášet pohlavně přenosné choroby, jako je třeba HIV. Virus a další patogeny totiž jsou přítomny právě v menstruační krvi, proto lékaři důrazně doporučují používat kondom (2).

Celé to funguje tak, že jakákoli tělesná tekutina přenáší HIV nebo jiné pohlavně přenosné choroby, navíc děložní čípek se při krvácení mírně otevírá, což umožnuje snadnější průchod všemožným virům, pochva je tak náchylnější k některým infekcím. Podle Amerického kongresu porodníků a gynekologů pochva po celý měsíc udržuje pH na úrovni 3,8 až 4,5. Ale během menstruace tato hladina stoupá kvůli vyšší hladině pH krve. Kvůli tomu jsou kvasinky schopny růst rychleji (2). A jak je to s otěhotněním?

Riziko pozitivního těhotenského testu

Ano, můžete otěhotnět během menstruačního sexu, zvláště pokud máte kratší menstruační cyklus (21 až 24 dní) a máte sex ke konci menstruace. Spermie ve vagině jsou životaschopné až pět dní, takže těhotenství skutečně nelze vyloučit. I z tohoto důvodu je klíčová antikoncepce. A teď zpět k těm příjemnějším věcem (3). 

Menší potřeba vaginální lubrikace

Je méně pravděpodobné, že budete potřebovat lubrikanty, pokud se pomilujete ve stylu krvavé Marry, neboť menstruační výtok má tendenci poskytovat dostatečné mazání. V případě, že je krev coby lubrikant nedostatečná, použijte masti na vodní bázi. Jsou široce dostupné a bezpečné jak pro sex, tak pro kondomy (2).

Periodický sex coby lék proti bolesti i smutku

Jestli během menstruace pociťujete příznaky, jako jsou křeče, pocity smutku nebo deprese, dejte pod sebe starý ručník, popřípadě speciální PVC prostěradlo, které nepropustí ani kapku tekutiny (k dostání v erotických obchodech) a jděte na věc. Orgasmy uvolňují endorfiny – hormony pro dobrý pocit, jako je oxytocin a dopamin. Už jen díky nim to stojí za to (4).

Sexuální vzrušení bývá větší

V tomto období měsíce se můžete cítit sexuálně vzrušenější a citlivější, což má na svědomí kolísání hladin hormonů. Vyzdvihnout se musí i zvýšený pocit překrvení v oblasti pánve, a to také podporuje sexuální touhu. Nejprve se však ujistěte, že partner s menstruačním sexem nemá potíže, ne každému pohlavní styk tohoto typu sedne (2).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23430983/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK565670/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2684789/, (4) názor autora 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat