Známky právě prožitého orgasmu

Francouzi mu říkají „la petit mort“ neboli „malá smrt“. Vyvrcholení má mnoho podob, a jen ve výjimečných případech se na těle nebo náladě nepodepíše tak, že by to člověk nepoznal. Co konkrétně dělá s tělem a který kosmetický produkt si na něm vybudoval obchod?

Orgasmus. Na muže působí jako afrodiziakum a moc je fascinuje. Během výbuchu slasti tělo spálí asi čtyři kalorie, přičemž neexistuje jen jeden typ. Orgasmus může být klitorální, vaginální, anální, bradavkový, mokrý, noční i prsní. Sexuologové dokonce říkají, že vulvy mohou prožít až 14 různých druhů vyvrcholení! Zatímco jedni jej popisují jako ohňostroj nebo stoupající vlnu oceánu, ti druzí ho přirovnávají k vibrační smršti podobné elektrickému proudu (1). Vždy je to velmi individuální, ale signály jsou jasné. Pokud ještě někdo tápe, zde je popis toho, co orgasmus dělá s tělem i myslí.

Nejdřív napětí, pak uvolnění

Důvod, proč někteří lidé tvrdí, že orgasmus je jako výbuch sopky, je ten, že oba zážitky začínají nahromaděním napětí, po němž následuje náhlé uvolnění. V podstatě se jedná o přirozený reflex těla (2).

Když dosáhnete orgasmu, mozek se zaplaví hormony, které vytvářejí dobrý pocit. Konkrétně jde o oxytocin, který se někdy nazývá „chemikálií pro mazlení“, a dopamin, díky němuž se cítíte uspokojeně. Během orgasmu jsou běžné svalové záškuby (kontrakce). Ty se objevují ve vaginálních stěnách, ale i v hýždích, stehnech, nohou a břišních svalech (2).

Mění se dýchání a srdeční frekvence

Během vyvrcholení nebo těsně po něm si můžete všimnout, že dýcháte hlouběji a vaše srdeční frekvence je pomalejší. Jedna studie (3) z roku 2008 zjistila, že srdeční frekvence lidí byla v průměru nejvyšší na začátku orgasmu a na výchozí hodnotu se vrátila asi po deseti až dvaceti minutách.

Na kůži se objevuje ruměnec

Kůže na obličeji, krku a hrudníku zčervená jako rajče a může být horká na dotek. Opět za to mohou hormony, jmenovitě oxytocin. Po sladkém a úlevném „ách“ se ruměnec a jemné, narůžovělé zbarvení pokožky postupně šíří po celém těle, což zažívají muži i ženy. Angličtina pro tento stav má výraz „sexflush“ nebo „orgasm flush“ (4).

Přecitlivělost

Po orgasmu jsou genitálie citlivé, obvykle nesnesou další stimulaci a musí si odpočinout. Jedná se o refrakterní čas, během něhož nelze zahájit další nervový vzruch. Pokud byste chtěli v sexu pokračovat, soustřeďte se chvíli na jiné oblasti svého těla (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5087699/, (2) www.en.wikipedia.org/wiki/Orgasm, (3) www.journals.lww.com/bpmonitoring/Abstract/2008/08000/Changes_of_blood_pressure_and_heart_rate_during.5.aspx, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4113909/






Celkem 8 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat